Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, υποστήριξε στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης για το VAR ότι πρέπει σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος να το εμπιστευτεί και το χαρακτήρισε ως καταπληκτικό εργαλείο, όταν χρησιμοποιείται σωστά.

Η ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων FIFA, UEFA, ΕΠΟ, ΚΕΔ, Super League 1, ΕΡΤ, NOVA και της εταιρίας εγκατάστασης του VAR υπό τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη,για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκίνησε στη ΓΓΑ στις 11 το πρωί της Πέμπτης (19/9).

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού στην εισαγωγική του ομιλία υποστήριξε ότι πρέπει σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος να εμπιστευτεί το VAR. Ξεκαθάρισε ότι η σωστή εφαρμογή του αναβαθμίζει το άθλημα, ενώ προβλήματα και αρρυθμίες στη χρήση του δημιουργούν κι άλλα προβλήματα.

Αυγενάκης: “Το VAR το πληρώνει ο Ελληνικός λαός” (photos) ! Απίστευτο…

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, με τον Πορτογάλο αρχιδιαιτητή, Μέλο Περέιρα.

Αυγενάκης: “Το VAR το πληρώνει ο Ελληνικός λαός” (photos) ! Απίστευτο…

Μάκης Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ) και Ευάγγελος Ασλανίδης (ΑΕΚ)

Τον Ατρόμητο εκπροσωπεί η Κάτια Κοξένογλου, τον Παναιτωλικός ο Μάκης Μπελεβώνης.

Αυγενάκης: “Το VAR το πληρώνει ο Ελληνικός λαός” (photos) ! Απίστευτο…

Λεωνίδας Μπουτσικάρης (αντιπρόεδρος Παναθηναϊκού), Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος Άρη) και Κώστας Καραπαπάς (αντιπρόεδρος Ολυμπιακού)

Αναλυτικά η εισαγωγική ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

“Σας καλωσορίζω στο Υφυπουργείο Αθλητισμού και σας ευχαριστώ που αποδεχτήκατε την πρόσκληση για να πραγματοποιηθεί αυτή η ευρεία σύσκεψη:

· Την FIFA και την UEFA, με την οποία υπάρχει συνεχής και στενότατη συνεργασία για κομβικά ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, προκειμένου να υπάρξει άμεσα πρόοδος,

· την ΕΠΟ, την ΚΕΔ, τη Super League 1, κάθε μία από τις 14 ΠΑΕ,

· τα τηλεοπτικά Μέσα, την ΕΡΤ και τη NOVA,

· αλλά και την εταιρία εγκατάστασης και λειτουργίας του VAR,

· φυσικά και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, το VAR πλέον λειτουργεί, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στη χώρα μας εγκαταστάθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και η ορθή λειτουργία του, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, είναι ευθύνη της ΚΕΔ και της ΕΠΟ. Στηρίζεται όμως στο πρωτόκολλο, τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας που έχουν τεθεί από τις FΙFΑ/UΕFΑ.

Οι όροι και οι κανόνες είναι για να τηρούνται προς όφελος του ποδοσφαίρου. Είναι βέβαιο ότι η σωστή εφαρμογή του αναβαθμίζει το άθλημα. Συνεπώς, εάν το VAR παρουσιάζει προβλήματα και αρρυθμίες, ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να επιλύσει. Και αυτό θα εντείνει περιστατικά βίας και λεκτικών εντάσεων.

Προβλήματα που θα συσσωρευτούν πάνω στα υπόλοιπα, που ήδη υπάρχουν και καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες με τη συνεργασία όλων για να αντιμετωπίσουμε. Κι επαναλαμβάνω ότι στόχος μας είναι τα γήπεδα να ξαναγίνουν ασφαλής τόπος συνάθροισης των φιλάθλων, των οικογενειών και η βία να απομακρυνθεί, ώστε το ποδόσφαιρο στη χώρα μας να ξαναγίνει ψυχαγωγία.

Πρέπει, λοιπόν, να το εμπιστευτούμε. επιβάλλεται να γίνει μέρος της κουλτούρας μας. Το VAR είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, αρκεί να εφαρμόζεται σωστά, από πλήρως ενημερωμένους τεχνικούς, διαιτητές, ποδοσφαιρικούς παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Και να επικοινωνείται, στη συνέχεια, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να αφομοιώνεται η χρησιμότητά του από τους φιλάθλους.

Γι’ αυτό και ζήτησα να γίνει αυτή η σύσκεψη σήμερα, ώστε να λυθούν οι απορίες, να απαντηθούν ερωτήματα, να συζητηθούν όλα τα προβλήματα, να κτίσουμε αξιοπιστία και, κυρίως, να εμπιστευθούμε αυτό που ακριβοπληρώνουμε. Είμαι βέβαιος ότι, αν λειτουργήσει σωστά, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο χτίζουμε αξιοπιστία, άλλωστε, άλλο τόσο περιορίζουμε δηλώσεις αμφισβήτησης και εντάσεις.

Ελπίζω κι εύχομαι αυτή η σύσκεψη, όταν θα ολοκληρωθεί, να έχει επιλύσει τα προβλήματα εφαρμογής και τις απορίες γύρω από το VAR, ή να έχουμε εντοπίσει πιθανά κενά, ακόμη και στην ενημέρωση ή την εκπαίδευση εμπλεκομένων, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν. Να δρομολογήσουμε την αποδοχή του, να πετύχουμε την ορθή λειτουργία του, από το σύνολο της ποδοσφαιρικής μας κοινότητας. Έτσι ώστε το συγκεκριμένο «εργαλείο» να βοηθήσει, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία, στη σταδιακή αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας.

Θα το πετύχουμε με την αμοιβαία και καλόπιστη συνεργασία όλων.

Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι η σημερινή σύσκεψη παρουσία όλων σας να είναι η αρχή για ένα καλύτερο και ποιοτικότερο ελληνικό ποδόσφαιρο”.