fbpx
Connect with us

Ποδόσφαιρο

Φοβερός… Γραμμένος: “Νομίζω πως υπάρχουν στημένα, θα ψηφίσουν μόνο οι λίγοι που ψήφιζαν…”

Φοβερός… Γραμμένος: “Νομίζω πως υπάρχουν στημένα, θα ψηφίσουν μόνο οι λίγοι που ψήφιζαν…”

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή “Δίκη στο Open” ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος.

 

Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας μίλησε για τη πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που θα έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για το μνημόνιο που υπεγράφη πρόσφατα για το ελληνικό ποδόσφαιρο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις διεθνείς συνομοσπονδίες, για τη διαιτησία και τις προσεχείς εκλογές στην ΕΠΟ.

 

Μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Γραμμένος παραδέχτηκε ότι έχει την αίσθηση πως υπάρχουν στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδοσφαίρου:

 

Οι δηλώσεις του:

«Και για μένα είναι αδιανόητο αυτό που έγινε. Εμείς ως ΕΠΟ, με τη Σούπερ Λιγκ 2 και την Φούτμπολ Λιγκ την προηγούμενη ημέρα, είχαμε αποφασίσει αναστολή όλων των δραστηριοτήτων. Εμείς μάλιστα αναστείλαμε και τα εθνικά πρωταθλήματα. Το ζήτημα της Σούπερ Λιγκ, κατά την άποψη μου, θα έπρεπε να είχε λυθεί με τηλεφωνική συνδιάσκεψη και να αποφασιστεί η αναστολή του πρωταθλήματος. Δυστυχώς ο Ολυμπιακός δεν είχε συναινέσει σε αυτό, επικαλούμενος το σύννομο του πράγματος, ότι δεν προβλέπονταν αυτό στο καταστατικό της Σούπερ Λιγκ.  Προφανώς και δεν συμφωνεί κανείς σε τέτοιες λογικές. Εγώ, πρώτα πήρα την απόφαση για αναστολή Εθνικών πρωταθλημάτων και την επομένη κάναμε την συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων και την επικυρώσαμε» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

 

«Θα πρέπει κανείς να σέβεται και μια εσωτερική διαδικασία που επικρατεί στα μέλη του. Το ζήτημα είναι αν ο Μηνάς Λυσάνδρου μπορούσε να το κάνει, νομικά, καταστατικά δεν μπορούσε να το κάνει. Το ερώτημα είναι αν αυτός ή αυτοί που είναι μέσα στο πρόβλημα αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και δεν μπορούν να το κάνουν. Ότι έγινε, έγινε. Το ζητούμενο είναι πλέον, να καταλάβει όλος ο κόσμος ότι ο κόσμος δεν είναι προ των πυλών αλλά εντός των τειχών».

 

Για ενδεχόμενο πάγωμα των συμβολαίων ποδοσφαιριστών: «Είναι μια λύση και αυτή, υπάρχουν και άλλες εκδοχές. Θα υπάρξουν απόψεις, θέσεις, πιέσεις, αντιθέσεις. Εκεί καλείται το οργανωμένο ποδόσφαιρο να δώσει τη λύση που πρέπει».

 

Για την πανδημία του κορωνοϊου: «Επιβάλλεται να σταθούμε ψύχραιμοι και απέναντι στο πρόβλημα. Είμαι ένας μέσος άνθρωπος που ενώνει τη φωνή του με τους υπόλοιπους. Χρειάζεται υπακοή σε αυτά που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί. Η προσπάθεια του καθενός είναι αυτό που θα δώσει τη δυνατότητα να αποφύγουμε απρόβλεπτες καταστάσεις. Δεν έχει να κάνει με το τι θέλω εγώ, το ζήτημα είναι να μην συμπαρασύρει και άλλους που δεν φταίνε. Σε αυτή την λαίλαπα που επιχειρεί να κυριαρχήσει στον πλανήτη, χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί».

 

 

Για το ποδοσφαιρικό μνημόνιο: «Τέσσερις ενότητες είναι: βία, match fixing, η δομή της Ομοσπονδίας και η διαιτησία. Στέκομαι στην ουσία του πράγματος, έγιναν οι συναντήσεις και είμαστε εν αναμονή των προτάσεων. Έχω συναντηθεί δύο φορές με τον Γεραπετρίτη, τον τελευταίο μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, είμαστε και οι δύο σε αναμονή. Ο κ. Γεραπετρίτης, δεν μπήκε στον πυρήνα του αυτοδιοίκητου και θεωρώ ότι δεν θα μπει».

 

Για τη διαιτησία: «Όταν η διαιτησία παλιά ανήκε στους Συνδέσμους, πήγαινε καλά; Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η διαιτησία ανήκει στις Ομοσπονδίες. Τα τελευταία 3 χρόνια, τι παρεμβάσεις έχουν γίνει από τις Ενώσεις στη συγκρότηση των πινάκων; Οι Ενώσεις δεν εκπαιδεύουν τους διαιτητές, δεν συμβάλουν στην εκπαίδευση τους; Από την πρώτη μέρα, η ΚΕΔ με τον Περέιρα αμφισβητήθηκε σφόδρα απ’ όλους. Φανταστείτε να ήταν Έλληνες τι θα γινόταν. Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει το bullying στους διαιτητές. Εδώ φτάσαμε στο σημείο να τους κάνουν μηνύσεις. Για μια κακή διαιτησία προσφεύγει στην ποινική δικαιοσύνη και του καταλογίζεις δόλο;»

 

Για την παρέμβαση της Πολιτείας: «Ο Τσέφεριν είπε ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματα μόνος του χωρίς βοήθεια. Την υιοθετώ τη δήλωση αυτή. Ότι έχει να κάνει το ποδόσφαιρο, τα λύνει το ποδόσφαιρο. Όπου απαιτείται κρατική παρέμβαση, είμαστε μαζί της, με την κυβέρνηση. Η Επιτροπή Καθοδήγησης έχει δύο σοβαρά ζητήματα, βία και προσυνεννοημένοι αγώνες, σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε μαζί της».

 

Για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ: «Είναι στην καρδιά του αυτοδιοίκητου, όχι μόνο στον πυρήνα, στην καρδιά, στο μυοκάρδιο. Ο κ. Γεραπετρίτης μπορεί να λέει την άποψη του για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Η ΕΠΟ έχει μέλη της μόνο Ενώσεις άρα δεν μπορούν να ψηφίσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Τα σωματεία της γ’ κατηγορίας με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν στις εκλογές της ΕΠΟ, τι γνώση έχουν; Δεν τα υποτιμάω καθόλου, απλά δεν έχουν το ενδιαφέρον και δεν είναι κοινωνοί των δράσεων της ΕΠΟ. Διαφάνεια υπάρχει και τώρα. Τι εικόνα έχει για τα πεπραγμένα της ΕΠΟ ένα ερασιτεχνικό σωματείο; Γιατί πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα; Οι πρόεδροι των Ενώσεων και τα μέλη είναι ανάξιοι να εκλέξουν τη διοίκηση της ΕΠΟ; Το εκλογικό σύστημα πρέπει να παραμείνει ως έχει. Η ΟΥΕΦΑ το έχει επιβάλει. Γιατί πρέπει να απαξιώσουμε τις ΕΠΣ;».

 

Για την καθυστέρηση στην πειθαρχική διαδικασία για την υπόθεση της «Συμμορίας»: «Η καθυστέρηση είναι από το ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που υπηρετεί το ποδόσφαιρο, την Επιτροπή Δεοντολογίας, όχι από την ΕΠΟ. Στην Ελλάδα και οι τακτικές ανακρίσεις κρατούν 6-7 χρόνια. Δεν θεωρώ σωστή την καθυστέρηση, αλλά προφανώς η Επιτροπή πρέπει να κάνει την έρευνα της, πρέπει να είναι σίγουρη για την όποια απόφαση πάρει».

 

Για τις μηνύσεις στους διαιτητές από παράγοντες: «Μπορεί η αυτόφωρη διαδικασία να μην κινείται σε βάρος των διαιτητών, να πηγαίνει σε τακτική δικάσιμο. Το έχω προτείνει στον κ. Γεραπετρίτη και το άκουσε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

 

Για τους τακτικούς δικαστές στα πειθαρχικά όργανα και την επιλογή τους από την ΕΠΟ: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει, εμένα με ενδιαφέρει να υπάρχουν τακτικοί δικαστές. Ας την κάνει την επιλογή ένα ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, ας την κάνει ο προϊστάμενος τους την επιλογή, ας το κάνει όποιος θέλει. Να μην αποστούμε όμως, από τον τακτικό δικαστή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει μεγάλη ασφάλεια δικαίου με τους τακτικούς δικαστές».

 

Για την απάλειψη του άρθρο 30 του ΚΑΠ, της πολυιδιοκτησίας: «Έγινε τόσος ντόρος και άδικα. Μου ήρθε μια εισήγηση το καλοκαίρι, αν θυμάμαι καλά, ότι ένας μέτοχος μιας άλλης ΠΑΕ, που συμμετέχει στο ΔΣ μιας ΠΑΕ, αν αυτό διαπιστωθεί, τότε η ομάδα από την οποία προέρχεται ο μέτοχος, που έχει μια μετοχή κατ’ ελάχιστον, υποβιβάζεται. Ήρθε η εισήγηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να ελέγξει, αν ένας μέτοχος της Χ, Ψ, ΠΑΕ που έχει μια πολυμετοχικότητα, με μια μετοχή, πηγαίνει και αναλαμβάνει απλός διοικητικός σύμβουλος σε μια άλλη ΠΑΕ. Η ομάδα που κατέχει τη μια μετοχή υποβιβάζεται. Ξέρετε τι ανασφάλεια είναι αυτή; Επειδή έγινε ντόρος, είπαμε στο ΔΣ να την απαλείψουμε γιατί ρυθμίζεται από το νόμο 2725 και την ΕΕΑ».

 

Για τη δήλωση Γεραπετρίτη, ότι η κυβέρνηση θα πάει σε ριζική λύση στο ποδόσφαιρο, αν δεν καθαρίσει έστω μερικώς… «Να την αντιληφθώ αυτή τη ριζική λύση, ποια είναι. Να συμφωνήσω μαζί του, αν είναι να το καθαρίσουμε, να το φτιάξουμε. Εν τοις πράγμασι τι θα κάνουμε. Να τα βάλουμε όλα σε ένα πλαίσιο. Οι συζητήσεις μας αυτές τελούν υπό την αίρεση έλευσης της τεχνογνωσίας των διεθνών ομοσπονδιών».

 

Για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ: «Θα το κρίνει όπως έκρινε και την προηγούμενη φορά, κατά τρόπο δημοκρατικό η παράταξη που εκπροσωπώ. Είμαι ο τελευταίος που θα πω την άποψη μου, χωρίς πρωτίστως να ερωτηθεί το σύνολο της παράταξης. Δεν γνωρίζω αν παραμένουν Σαββίδης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος στην παράταξη μου».

 

Για το αν υπάρχουν στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Έρχονται αναφορές που χαρακτηρίζουν ύποπτα τα παιχνίδια. Η αίσθηση μου είναι ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η τεχνογνωσία που ξεκίνησε εδώ και 1.5 χρόνο από την ΟΥΕΦΑ, να την πάρουμε και να την προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα συνεχίζεται… Δυστυχώς, με αργούς ρυθμούς. Δεν είπα ότι θα υπάρχει poin system.  Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι εύκολο να καταγνώσει κανείς αν ένας αγώνας είναι προσυνεννοημένος. Θέλει πολύ δουλειά. Ο δικαστής που θα κρίνει, πρέπει να είναι βέβαιος. Για να φτάσει σε ασφαλές συμπέρασμα πρέπει να είναι βέβαιος. Τι λέτε ότι το πειθαρχικό δίκαιο δεν θέλει απόδειξη; Μιλάμε για το δικό μας σύστημα. Θέλουμε τις πρακτικές της ΟΥΕΦΑ, να τις ενσωματώσουμε στον κανονισμό για να μπορέσουμε φτάσουμε στην καταστολή. Ξέρετε τι μεθόδους χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες που εμείς λόγω κείμενης νομοθεσίας, δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε. Πριν από λίγους μήνες, μου έκανε μια παρουσίαση η Sportsradar. Τρόμαξα με αυτά που είδα. Τους είπα ότι αν αυτά τα εφαρμόσουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι μισοί θα πάνε φυλακή για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Οι πρακτικές που είναι  είδα, ναι μεν είναι αποτελεσματικές, είναι μη εφαρμόσιμες εδώ».

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Advertisement
Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Ποδόσφαιρο