fbpx
Connect with us

Ειδήσεις

Κοροναϊός : Ολες οι ανατροπές που έρχονται – Πώς θα κινούμαστε από τη Δευτέρα

Κοροναϊός : Ολες οι ανατροπές που έρχονται – Πώς θα κινούμαστε από τη Δευτέρα

Το γεγονός ότι θα αρθούν μέτρα, όπως αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και του κλεισίματος διαφόρων καταστημάτων, επιχειρήσεων και χώρων εστίασης, δεν σημαίνει ότι η επόμενη ημέρα δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα που θα έχουν σκοπό να μην επιτρέψουν στον φονικό ιό να εξαπλωθεί και πάλι

Λίγες μόλις ώρες απομένουν για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και στη συνέχεια των αρμόδιων υπουργών αναφορικά με την επόμενη μέρα και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ωστόσο, το γεγονός ότι θα αρθούν μέτρα, όπως αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και του κλεισίματος διαφόρων καταστημάτων, επιχειρήσεων και χώρων εστίασης, δεν σημαίνει ότι η επόμενη ημέρα δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα που θα έχουν σκοπό να μην επιτρέψουν στον φονικό ιό να εξαπλωθεί και πάλι.

Σε αυτά ακριβώς θα αναφερθούν σήμερα, από τις 18:00 και μετά, ο πρωθυπουργός, έξι υφυπουργοί, καθώς και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όλα θα ξεκινήσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ανακοινώσει το σχέδιο για επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι υφυπουργοί Ακης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) όπως επίσης και ο Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό).

Ο καθένας θα αναλύσει στον τομέα του για τις διαδικασίες άρσης των περιοριστικών μέτρων και πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην επόμενη μέρα, η οποία θα έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με ό,τι ζούσαμε στην προ κοροναϊού εποχή.

Με μάσκες η επόμενη μέρα
Δεδομένου λοιπόν ότι πρέπει να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε στην προ κοροναϊού εποχή, η επόμενη ημέρα θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που ζούσαμε.

Πρώτα από όλα, οι προστατευτικές μάσκες και τα γάντια, μετά από εβδομάδες συζητήσεων και αντικρουόμενων απόψεων θα πρέπει να γίνουν εξάρτημα της καθημερινότητάς μας.

Αυτό διότι, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, η Επιτροπή απεφάνθη υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους, π.χ σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, κουρεία και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, αυτό αποτελεί και ένα μέτρο το οποίο θα αφορά τόσο τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πώς θα διασφαλιστεί η χρήση της μάσκας, καθώς και αν θα υπάρχει πρόστιμο στη μη χρήση της.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα πλαστικά γάντια μιας χρήσης.

Αλλάζουν όλα και στην εστίαση
Ακόμα μια συνήθεια που αναμένεται να αλλάξει ριζικά στην καθημερινότητά μας είναι η έξοδος για καφέ, φαγητό ή ποτό.

Αυτό διότι, ενώ τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να ανοίξουν σε φάσεις μέσα στον Μάιο, η επαναλειτουργία τους θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των αποστάσεων, όσο και για την αποφυγή του συγχρωτισμού πελατών.

Τα καφέ θα είναι δεύτερα ή τρίτα στη σειρά των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν εντός του Μαΐου, ενώ προτεραιότητα θα έχουν όσες καφετέριες διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα με την ελάχιστη απόσταση να καθορίζεται στο ένα μέτρο, καθώς και συγκεκριμένου αριθμού πελατών, με πιθανότερο αριθμό αυτό του ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Πλέξιγκλας και διαχωριστικά, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, όριο πελατών, αντισηπτικά και προστατευτικά γάντια και μάσκες για προσωπικό και πελάτες είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όλα θα γίνουν σταδιακά με πρωταρχικό γνώμονα την δημόσια υγεία.

Λίγα τραπεζοκαθίσματα και με αποστάσεις
Δεδομένη θεωρείται η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων για να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των πελατών, η οποία ωστόσο αναμένεται να φέρει και μείωση του τζίρου.

Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 4 τραπέζια και θα χωρούσαν 16 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 8 άτομα.

Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 8 τραπέζια και θα χωρούσαν 32 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 16 άτομα.

Μελετάται ακόμα αν θα υπάρχουν 2 ή 4 καρέκλες ανά τραπέζι – το σίγουρο πάντως είναι ότι μεγάλες παρέες και οικογενειακά τραπέζια σε εστιατόρια θα αποτελούν παρελθόν.

Είδος προς εξαφάνιση το… πλέξιγκλας
Ακόμα, προκειμένου να εξοικονομήσουν χώρο οι καταστηματάρχες σχεδιάζουν χωρίσματα ανάμεσα στα τραπέζια, ξύλινα ή πλεξιγκλάς, παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για τη χωροθέτηση των καταστημάτων.

Θα υπάρχει αντισηπτικό υγρό στη διάθεση των πελατών, ενώ παράλληλα έχουν παραγγείλει μάσκες και γάντια για το προσωπικό.

Μάλιστα, είδος προς… εξαφάνιση τείνει να καταστεί το πλεξιγκλάς, αφού από φαρμακεία και ταξί έως κρεοπωλεία και ινστιτούτα αισθητικής τοποθετούν διαχωριστικά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μπέλλος, εκ των εισαγωγέων του υλικού και ιδιοκτήτης εταιρείας χονδρικής πώλησης στη Θεσσαλονίκη, οι πωλήσεις έχουν εκτιναχθεί και οι αποθήκες έχουν αδειάσει. «Κάθε μέρα έχουμε πάνω από εκατό παραγγελίες για τα πλεξιγκλάς που δίνονται σε διατάσεις 2×3 μέτρα. Είναι μια κατάσταση που έχει ήδη έχει φέρει μπροστά μας το θέμα της έλλειψης υλικού, καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της παράδοσης», λέει ο κ. Μπέλλος.

Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον στους χώρους εστίασης. Πριν από λίγες ημέρες, εστιατόριο στη Χαλκιδική ζήτησε ειδικά χωρίσματα από τραπέζι σε τραπέζι ώστε η κάθε παρέα να τρώει απομονωμένη από τους διπλανούς της, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρίμπα, μέλος του Συνδέσμου Υαλοπινάκων και Υαλωθετών Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο in.gr

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Advertisement
Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Ειδήσεις