Στις κόκκινες περιοχές μπαίνει η Αττική μετά από εισήγηση των ειδικών πράγμα που σημαίνει πως θα ισχύσουν νέα περιοριστικά μέτρα για το λιανεμπόριο και για τα σχολεία.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση μία σειρά περιοριστικών μέτρων με σκοπό να σταματήσουν την διασπορά του ιού στην κοινότητα και να διατηρήσουν χαμηλά τους σκληρούς δείκτες και τον δείκτη θετικότητας.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο 24ωρο στην Αττική είναι πολύ περισσότερα απ΄ότι συνήθως και γι΄αυτό οι ειδικοί προχώρησαν σε δραστικά και δυναμικά μέτρα για την πρωτεύουσα.

 

Αττική: Οι εισηγήσεις για σχολεία, καταστήματα, ΟΠΑΠ, εκκλησίες – Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Για την «κόκκινη» Αττική, όπως και για όλες τις κόκκινες περιοχές της χώρας θα ισχύσουν τα ψώνια εντός των καταστημάτων για ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα. Για όλα τα υπόλοιπα θα ισχύσει η μέθοδος του click away.

Όσον αφορά τα σχολεία, στην Αττική θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ οι μαθητές των Λυκείων θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σημειώνεται πως στις πράσινες περιοχές της Ελλάδας θα ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Lockdown : Όλα τα μέτρα που κλείδωσαν για την «κόκκινη» Αττική (video+pics)

Σε αντίθεση με τις πράσινες περιοχές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ θα μείνουν κλειστά στις κόκκινες περιοχές.

Για τους ναούς των κόκκινων περιοχών η είσοδος θα είναι από εδώ και στο εξής 9 άτομα.

Τέλος ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς υπάρχει ακόμη στο τραπέζι η απαγόρευση στην Αττική να ξεκινά πιο νωρίς και όχι από τις 21:00 που είναι μέχρι στιγμής. Πάντως η ιδέα η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 18:00 έχει… εγκαταλειφθεί.

Επιστρέφει το click away, click in shop – Όλες οι αλλαγές στο λιανεμπόριο

Οι ειδικοί αποφάσισαν για όποιες περιοχές μπουν στο «κόκκινο» τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά και οι αγορές να γίνουν με την μέθοδο του click away.

Ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία οι ειδικοί εισηγήθηκαν τα καταστήματα να λειτουργούν με ραντεβού και συγκεκριμένα με τη μέθοδο του click in Shop. Lockdown : Όλα τα μέτρα που κλείδωσαν για την «κόκκινη» Αττική (video+pics)

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κλειστά θα μείνουν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου όλα τα καταστήματα προκειμένου να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού στα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως την Ερμού, που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών είναι να λειτουργήσουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως στις κόκκινες περιοχές.

Πώς θα γίνονται οι αγορές με click in shop

Για το click in shop οι πελάτες θα μπαίνουν στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού και θα  αγοράζουν το είδος που έχουν επιλέξει, έχοντας και τη δυνατότητα δοκιμής του.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει «δεσμεύσει» είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ό,τι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως την παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ανάλογα με την επιφάνεια του καταστήματος και τον αριθμό των εργαζομένων θα πρέπει να προγραμματίζονται τα ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός. Η αναμονή πελατών εντός του καταστήματος, πέραν αυτών που θα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, θα απαγορεύεται. Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα προβλέπονται τα εξής:

– Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται συνολικά 4 άτομα, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.

– Σε καταστήματα από 20 έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ.

– Σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές των Γυμνασίων στα θρανία τους-Τα μέτρα

Όσον αφορά τα σχολεία, οι μαθητές Γυμνασίων στις κόκκινες περιοχές  αναμένεται να επιστρέψουν στις τάξεις τους υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες εντός και εκτός των τάξεων.

Μάλιστα θα ανοίξει και γι΄αυτούς η ειδική πλατφόρμα για τα τεστ, ώστε να μπορούν να υποβάλλονται σε εξέταση στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο της περιοχής τους.

Ειδικότερα η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου. Lockdown : Όλα τα μέτρα που κλείδωσαν για την «κόκκινη» Αττική (video+pics)

Τα μέτρα είναι:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.
– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
– χρήση αντισηπτικών
– σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
– δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ

Σημειώνεται πως κανονικά θα λειτουργήσουν πάντως και στις κόκκινες περιοχές τα Λύκεια ειδικής αγωγής.