fbpx
Connect with us

Ποδόσφαιρο

Μόνιμα αγώνες χωρίς θεατές μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, είπε ο Αυγενάκης…

Μόνιμα αγώνες χωρίς θεατές μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, είπε ο Αυγενάκης…

Η στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της πανδημίας.

Αυτό επανέλαβε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», και συμπλήρωσε ότι το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων γίνεται σταδιακά, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής φιλάθλων στις εξέδρες τον Σεπτέμβριο, εκτιμώντας μάλιστα ότι «…μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, δεν θα υπάρχουν θεατές στις κερκίδες».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι η επανεκκίνηση των μαχητικών αθλημάτων είναι πιο δύσκολη και πως «οι ειδικοί συστήνουν αρνητικά, καθώς γίνονται σε κλειστούς χώρους», ενώ για το άνοιγμα των γυμναστηρίων τόνισε ότι αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

«Οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να πάμε σταδιακά γιατί φοβούνται ότι αν ανοίξουμε τους χώρους και τις εγκαταστάσεις και ειδικά σε κλειστούς χώρους τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά ζόρικα και φοβούνται ότι θα έχουμε ένα πισωγύρισμα δίχως προηγούμενο», υπογράμμισε.

 

«Φοβούνται επίσης ότι αν δεν πάμε σταδιακά έτσι ώστε να υπάρχει σιγά σιγά η προσαρμογή στο νέο κόσμο που δημιουργήθηκε με τον κοροναϊό, τα μέτρα ασφάλειας, στους ελέγχους, στα πρωτόκολλα είναι βέβαιο ότι ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά ούτε οι υπεύθυνοι σωματείων, αθλητικών εγκαταστάσεων δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα αλλά χρειάζεται ένας χρόνος και ο χρόνος αυτός δεν είναι ατελείωτος για αυτό το λόγο έχει ανακοινωθεί από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης μια σειρά ενάρξεων κλάδων», πρόσθεσε.

 

Για τα γυμναστήρια, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Το θέμα των γυμναστηρίων δεν είναι θέμα του υπουργείου Αθλητισμού, το προϊόν είναι, αθλητισμός, αλλά όμως αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις και ανήκουν στο υπουργείο Ανάπτυξης… Σήμερα έχω μια σειρά με τον αρμόδιο για αυτούς που είναι ο υπουργός Ανάπτυξης γιατί είναι εταιρείες, είναι επιχειρήσεις».

 

Για το θέμα των πολεμικών τεχνών, ανέφερε: «Είτε είναι ολυμπιακά είτε είναι μη ολυμπιακά αθλήματα εκεί έχουμε μια ένσταση από πλευράς ειδικών. «Όχι αθλήματα πολεμικών τεχνών σε κλειστούς χώρους ειδικά στα αθλήματα που έχουν σωματική επαφή», είτε είναι πυγμαχία, είτε είναι τζούντο κα. Η εντολή είναι όχι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι σε ανοιχτούς χώρους ατομική άθληση, ατομική προπόνηση για τη βελτίωση φυσικής κατάστασης. Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να δώσουμε το πράσινο φως για άνοιγμα κλειστών γυμναστηρίων πολεμικών τεχνών ή σωματείων που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Το χρονοδιάγραμμα είναι βήμα –βήμα . Ανάλογα πόσο καλά πάει η όλη προσπάθεια που γίνεται από όλο το φάσμα της κοινωνίας μας άρα και από τον αθλητισμό, θα έρθει και αυτό το συντομότερο αλλά προς το παρόν πάμε βήμα –βήμα. Για κάθε άθλημα που ανοίγουμε, για κάθε κλάδο αυτομάτως έχουμε και το γενικό αλλά και ειδικό πρωτόκολλο το οποίο αφού αποστέλλεται στις ομοσπονδίες και στα σωματεία αναρτάται και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για να μπορεί ο καθένας να παίρνει ότι πληροφορίες έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν τα σωματεία και οι ομοσπονδίες στη διάθεσή τους»

 

Για το μητρώο αθλητικών φορέων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημείωσε: «Εμείς από τις 14 Απριλίου έχουμε εγγράφως απευθυνθεί στις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας, ολυμπιακές και μη, ζητώντας να μας αποστέλλουν τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που βεβαίως έχουν την ειδική αθλητική αναγνώριση της ΓΓΑ για να προχωρήσουμε ταχύτατα για το μητρώο αθλητικών φορέων, ερασιτεχνικών πάντοτε, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Αν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του σήμερα, το υπουργείο Αθλητισμού δεν έχει μητρώο αθλητικών φορέων. Δεν ξέρουμε δηλαδή πόσα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία έχουμε παρά μόνο κατ΄εκτίμηση. Από τις 14 Απριλίου έχουμε ζητήσει εγγράφως από τις Ομοσπονδίες να μας στέλνουν τα μέλη τους και αυτό γιατί θέλουμε να τα βοηθήσουμε. Είναι υπόσχεση του ίδιου του πρωθυπουργού να βοηθήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δεν θα υπάρξει η απόλαυση των άμεσων ή των έμμεσων μέτρων σε οποιονδήποτε δηλώνει ερασιτέχνης ή έχει στην ιδιοκτησία του έχει ερασιτεχνικό σωματείο παρά μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο».

 

Ερωτηθείς αν θα αργήσει η έναρξη του επαγγελματικού αθλητισμού, δήλωσε: «Σίγουρα συζητάμε για μια σεζόν που δεν προβλέπεται, τουλάχιστον για το ξεκίνημά της μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο, να έχουμε θεατές στις κερκίδες. Οι διοργανώτριες αρχές είτε είναι ομοσπονδίες είτε είναι league έχουν την ευθύνη του προγραμματισμού και της έναρξης του πρωταθλήματός τους. Εμείς βάζουμε τους κανόνες, το πλαίσιο και από την άλλη μια προϋπόθεση ότι γίνεται θα γίνεται πάντα με τις υποδείξεις των ειδικών, των επιστημόνων. Για αυτό το λόγο συστήσαμε στο υπουργείο Αθλητισμού την Ειδική Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη και με στελέχη συγκεκριμένα του ΕΟΔΥ και κάθε τι που ανακοινώνουμε έχει περάσει από την έγκριση και της υγειονομικής επιτροπής και των στελεχών του ΕΠΟΔΥ για να είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι. Θέλουμε δηλαδή να έχουμε έναν κοινό βηματισμό και να μην κάνουμε πράγματα τα οποία θα λειτουργήσουν αρνητικά για το σύνολο της κοινωνίας».

 

Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι «δεν είναι όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις υπό τη δικαιοδοσία μας…».

 

«Έχει το υπουργείο Αθλητισμού την ευθύνη των αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων της χώρας; Όχι, παρόλα αυτά πραγματοποιήσαμε δύο τηλεδιασκέψεις με 250 και πλέον περιφερειάρχες και δημάρχους από όλη την Ελλάδα και συζητάγαμε πάνω από 4 ώρες με τους επιστήμονες και απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα, λύσαμε όλες τις απορίες αλλά δεν είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Αθλητισμού η λειτουργία του αθλητικού κέντρου του τάδε ή του δείνα δήμου. Αν εκείνοι δεν μπορούν να διαβάσουν μια ΚΥΑ ή ένα πρωτόκολλο δεν έχει την ευθύνη το υπουργείο! Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τους κανόνες και κυρίως ανά άθλημα να εξειδικεύσουμε και να βάλουμε τα ειδικά πρωτόκολλα το οποίο το κάναμε, και να τους ενημερώσουμε. Θέλουμε δηλαδή με κάθε τρόπο να περάσει το μήνυμα της τάξης, της οργάνωσης και της πειθαρχίας σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις εγκαταστάσεις αλλά δεν ανήκουν όλες οι εγκαταστάσεις στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού», συμπλήρωσε.

 

«Για μας δεν υπάρχει διαφορά ή ιδιωτική ή δημοτική εγκατάσταση ή εγκατάσταση της ΓΓΑ για εμάς είναι αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με αθλητές, που φιλοξενούν αθλήματα, που έχουν να κάνουν με παιδιά και οι κανόνες θα είναι κανόνες και θα λειτουργούν οριζόντια σε κάθε χώρο είτε είναι ιδιωτικός είτε δημόσιος», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

 

«Έχουμε βγάλει δεκάλογο για κανόνες προστασίας για τους αθλητές, δεκάλογος για τους προπονητές, για τους εργαζόμενους αλλά και για τις διοικήσεις. …πάνω από όλα όμως, πάνω από ότι λέμε για πρωτόκολλα και για κανόνες είναι η ατομική ευθύνη», ανέφερε ο υφυπουργός.

 

«Αν δεν έχει την συναίσθηση της ατομικής ευθύνης ο κάθε ένας είτε είναι επαγγελματίας αθλητής, είτε ερασιτέχνης, είτε απλός πολίτης που αποφασίζει να αθληθεί αν δεν έχεις την αίσθηση της ατομικής ευθύνης όλα αυτά που συζητάμε είναι στο αέρα», κατέληξε.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Ποδόσφαιρο