fbpx
Connect with us

Άρθρα

Ποδόσφαιρο στο… μίξερ: Η αναδιάρθρωση, τα τηλεοπτικά και το μπέρδεμα

Ποδόσφαιρο στο… μίξερ: Η αναδιάρθρωση, τα τηλεοπτικά και το μπέρδεμα

Με νέα δεδομένα διεξάγονται φέτος τα πρωταθλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το Onsports σας θυμίζει πως συνέβη αυτό…

Η πολυσυζητημένη αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου εφαρμόστηκε με την έναρξη της σεζόν 2019-20, αλλά όχι όπως την είχαν φανταστεί οι εμπνευστές της. Αν και υπήρξε συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων το καλοκαίρι του 2018, όταν και οι μπήκαν οι βάσεις για τις αλλαγές με τις σχετικές τροποποιήσεις στις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων, οι διαφωνίες ήταν πολλές, όπως και μέρη της αρχικής συμφωνίας που δεν τηρήθηκαν. Το Onsports σας θυμίζει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση, αλλά και το πώς τελικά αυτή εφαρμόστηκε.

Η απόφαση για αλλαγές

Το καλοκαίρι του 2018 το πρωτάθλημα της Super League είχε φτάσει σε… αδιέξοδο. Με την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων να έχει «σπάσει», επτά ομάδες είχαν μείνει χωρίς τηλεοπτική στέγη. Η Nova πρόσφερε χαμηλά συμβόλαια που οι ΠΑΕ δεν δέχονταν και η έναρξη του πρωταθλήματος βρισκόταν στον αέρα. Η Πολιτεία παρενέβη για να δώσει λύση, με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη να θέτει τους δικούς του όρους. Η ΕΡΤ προσέφερε στέγη στις επτά ΠΑΕ, με συμβόλαια ανάλογα με αυτά που είχαν την περασμένη σεζόν.

Ποδόσφαιρο στο… μίξερ: Η αναδιάρθρωση, τα τηλεοπτικά και το μπέρδεμα

Αυτό που ζήτησε ο Βασιλειάδης ως αντάλλαγμα ήταν να εφαρμοστεί το πλάνο του για αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Ήδη η Super League είχε αποφασίσει τη μείωση των ομάδων σε 14 για τη σεζόν 2019-20, με τον υφυπουργό να την επικροτεί και να ζητά τη σύσταση νέας επαγγελματικής κατηγορίας της Super League 2, που θα είναι η δεύτερη τη τάξει κατηγορία, με τη Football League να είναι η τρίτη, ενώ η ερασιτεχνική Γ’ Εθνική θα είναι τέταρτη στη σειρά.

Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση της αναδιάρθρωσης και από τις ομάδες της Football League, ο Βασιλειάδης δεσμεύτηκε για καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ στις ομάδες που θα συμμετέχουν στη Super League 2 κι ένα μικρότερο για τις ομάδες της Football League. Μάλιστα, υπήρξε και δέσμευση για τις ομάδες της Super League που θα υποβιβαστούν στη Super League 2, ότι θα διατηρούσαν το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο και στη δεύτερη κατηγορία.

Οι ομάδες και οι διοργανώτριες αρχές πείστηκαν από το πλάνο της αναδιάρθρωσης, οι απαιτούμενες αλλαγές στις προκηρύξεις των εθνικών πρωταθλημάτων έγιναν και η σεζόν ξεκίνησε κανονικά.

Ο νόμος στη Βουλή και η καθυστέρηση

Απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών ήταν να ψηφιστεί από τη Βουλή μια νομοθετική ρύθμιση, για τη δημιουργία της νέας κατηγορίας. Η διαδικασία αυτή καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Μέχρι να φτάσει η σχετική τροπολογία στο ελληνικό κοινοβούλιο, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Το πλάνο για μια Super League 14 ομάδων, μια Super League 2 12 ομάδων και μια Football League 14 ομάδων, συνάντησε πολλές αντιδράσεις, καθώς ομάδες, Ενώσεις και οπαδοί ζητούσαν είτε την αναβολή της αναδιάρθρωσης, είτε αύξησης των ομάδων ανά κατηγορία. Τελικά ήταν στις 13 Μαΐου όταν η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών πέρασε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής καθώς υπερψηφίστηκε και αποτέλεσε Νόμο του Κράτους.

Οι εκλογές και οι… αλλαγές

Το σχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού για τον νέο χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου, με ομάδες που θα έχουν έσοδα και δεν θα καταφεύγουν στον στοιχηματισμό για να επιβιώσουν, ωστόσο κόλλησε σε ένα εξωαγωνιστικό εμπόδιο. Μετά τις Ευρωεκλογές, προκηρύχθηκαν και εθνικές εκλογές για τις 7 Ιουλίου. Το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε αλλαγή στην κυβέρνηση, αλλά και πολιτικής τόσο στο ποδόσφαιρο και την ΕΡΤ.

Η νέα κυβέρνηση δεν ήθελε ένα… κρατικοδίαιτο ποδόσφαιρο και είχε ως στόχο τη μείωση του κόστους της ΕΡΤ. Με την αναδιάρθρωση να έχει περάσει ως νόμος και να αποτελεί μονόδρομος η εφαρμογή της, υπήρξαν διαφοροποιήσεις στο θέμα των τηλεοπτικών εσόδων. Οι συμφωνίες για το τηλεοπτικό συμβόλαιο των ομάδων της Super League 2 ακυρώθηκαν και μειώθηκαν κατά 60%, ακόμα και των τριών ομάδων που προέρχονταν από τη Super League.

Η αντίδραση των ομάδων της Super League 2 ήταν αρχικά η καθυστέρηση της έναρξης του πρωταθλήματος, μέχρι να εξευρεθεί λύση και να γεφυρωθεί η διαφορά της αρχικής συμφωνίας με τη νέα πρόταση της ΕΡΤ. Το πρωτάθλημα της SL2 ξεκίνησε στις 29/9, αλλά υπήρξε διακοπή δύο εβδομάδων. Τελικά, οι ομάδες αποδέχτηκαν, μη έχοντας άλλη επιλογή, την μειωμένη πρόταση της ΕΡΤ, αν και σε αρκετές περιπτώσεις χάλαγε τον προϋπολογισμό των ΠΑΕ, που το καλοκαίρι έκαναν σχεδιασμό με αυξημένα προσδοκώμενα έσοδα.

Η ξεχωριστή περίπτωση του Απόλλωνα Σμύρνης

Από όλες τις ομάδες της Super League 2, ο Απόλλων Σμύρνης ήταν αυτή που είχε το έννομο δικαίωμα να φωνάζει περισσότερο από όλους για αθέτηση συμφωνίας. Τη σεζόν 2018-19, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» αγωνιζόμενη στη Super League, υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα. Στη συμφωνία υπήρχε όρος για το ενδεχόμενο υποβιβασμού, όπου ο Απόλλων θα λάμβανε ακριβώς το ίδιο ποσό. Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ όμως αποφάσισε μονομερώς σημαντική μείωση του ποσού, με τους «κυανόλευκους» να μην το δέχονται και δεν υπέγραψαν τη νέα συμφωνία, όπως οι υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας. Αντίθετα, αποφάσισε να κινηθεί νομικά, διεκδικώντας τα συμφωνηθέντα και γι’ αυτό φέτος δεν μεταδίδονται τα εντός έδρας παιχνίδια του Απόλλωνα Σμύρνης.

Αντί επιλόγου

Το πλάνο της αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών του Γιώργου Βασιλειάδη δεν εφαρμόστηκε όπως είχε εμπνευστεί. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια νέα κατηγορία η Super League 2, που αντί να αναβαθμίσει το ποδόσφαιρο, παραμένει μια κατηγορία με πολλά προβλήματα και σκιές. Δύο ομάδες οι Κέρκυρα και Απόλλων Πόντου ξεκίνησαν τη σεζόν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αφαιρέσεις βαθμών. Μάλιστα η ομάδα της Καλαμαριάς σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα. Όσο για τις σκιές για χειραγώγηση αγώνων, υπάρχουν έντονες και φέτος, ενώ πολλές είναι οι φωνές και για τη διαιτησία.

Η αναδιάρθρωση δεν πέτυχε τον στόχο της αναβάθμισης των ελληνικών πρωταθλημάτων, καθώς υποβαθμίστηκε περαιτέρω το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ενώ αυξήθηκαν οι επαγγελματικές ομάδες, χωρίς να λυθούν τα προβλήματά τους.

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Άρθρα