fbpx
Connect with us

Ποδόσφαιρο

Τσίκινης: “Αναγκαίο κακό οι ξένοι διαιτητές…” (+pics)

Τσίκινης: “Αναγκαίο κακό οι ξένοι διαιτητές…” (+pics)

Υπάρχουν κι αυτοί οι διαιτητές. Οι επικοινωνιακοί, εκείνοι που δεν κρύβονται μέσα στο καβούκι τους, που δεν μετατρέπονται στο στραγάλι της σφυρίχτρας τους. Διότι οι περισσότεροι, εναρμονισμένοι με την εντολή απαγόρευσης των δηλώσεων, παραμένον στο σκοτάδι και μετά το τέλος της καριέρας τους.

Ο Ηρακλής Τσίκινης δεν είναι ένας από αυτούς. Ο εδώ και 11 χρόνια… βετεράνος διαιτητής είναι «έξω καρδιά», δεν έχει πρόβλημα να εκτεθεί λέγοντας ότι έχει κάνει λάθη στην καριέρα του ή και να παραδεχθεί πως το VAR καλώς εντάχθηκε στην ποδοσφαιρική ζωή μας, αλλά σίγουρα δεν στηρίζει την εφαρμογή του μέτρου των ξένων διαιτητών, παρά το ότι ισχυρίζεται πως η τοξικότητα της ελληνικής διαιτησίας είναι αυτή που έφερε τη λύση από τα ξένα.

Συνέντευξη στον Διονύση Γκουτζουρή

Η ελληνική διαιτησία βρίσκεται διαρκώς στο απόσπασμα, παρά το ότι λάθη και «εγκλήματα» γίνονται ακόμη και στα πιο προηγμένα πρωταθλήματα. Γιατί αυτή η προκατάληψη προς το πρόσωπο του Έλληνα διαιτητή;           

Στην Ελλάδα υπάρχει προκατάληψη απέναντι στον διαιτητή, διότι οι παράγοντες και γενικότερα το σύστημα τον θέλει πάντα το εξιλαστήριο θύμα σε μια ήττα της ομάδας. Και αν θέλετε, είναι και θέμα κουλτούρας και παιδεία. Οπότε τα όποια λάθη χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα δικά τους και πάντα ο αδύναμος κρίκος καταλήγει να είναι ο διαιτητής.

Τσίκινης: “Αναγκαίο κακό οι ξένοι διαιτητές…” (+pics)
Ο Ηρακλής Τσίκινης έτοιμος να βγάλει κάρτα

Η ευθύνη για την κακή εικόνα της ελληνικής διαιτησίας ανήκει στην ΕΠΟ και στις διαχρονικές διοικήσεις της, στα οπαδικά έντυπα και στις τηλεκριτικές, στην ανεπάρκεια καλών διαιτητών ή σε κάτι άλλο;

Η ευθύνη για την κακή εικόνα της διαιτησίας είναι πολύπλευρη, οφείλεται στην κακή απόδοση πολλών διαιτητών, καθώς επίσης και στην κακή αντιμετώπιση των παραγόντων απέναντι στη διαιτησία, στην έλλειψη σωστής και αντικειμενικής καθοδήγησης των εκάστοτε λειτουργών της ΕΠΟ. Σίγουρα είναι σύνθετο το πρόβλημα και θέλει πολλή δουλειά από όλους για τη βελτίωση της εικόνας του Έλληνα διαιτητή.

Το VAR μπήκε στις ζωές μας. Καλώς ή κακώς; Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εμπλοκής της τεχνολογίας με το ποδόσφαιρο;

Το VAR πιστεύω πως καλώς μπήκε στη ζωή μας, είναι ένα τεχνολογικό σύστημα που βοηθάει να αποφύγουμε το μεγάλο λάθος, τη μεγάλη αδικία. Όμως ακόμη υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή του, που θέλουν χρόνο ώστε να μειωθεί ο χρόνος της απόφασης και να μην χάνεται ο ρυθμός.

Είναι υγιές να μπαίνει ένα γκολ και να πηγαίνουμε τη φάση 40 δευτερόλεπτα πίσω, μήπως έχει γίνει κάποιο επιθετικό φάουλ που δεν έπεσε στην αντίληψη του διαιτητή;

Το θεωρώ λάθος να πηγαίνει τόσο πίσω η φάση για να ελεγχθεί, η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ελέγχεται μόνο η τελική φάση.

Τσίκινης: “Αναγκαίο κακό οι ξένοι διαιτητές…” (+pics)

Ξένοι διαιτητές στα ελληνικά γήπεδα, λες και ταξιδέψαμε 50 χρόνια πίσω. Η άποψή σου γι’ αυτό;

Η έλευση ξένων διαιτητών είναι οπισθοδρόμηση… Δυστυχώς όμως ήταν ένα αναγκαίο κακό λόγω της τοξικότητας που υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα και τις αφορμές που έδωσαν οι διαιτητές.

Δεκάδες περιπτώσεις ξυλοδαρμών και απειλών κατά διαιτητών τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει αδράνεια της Πολιτείας; Και ακόμη χειρότερα, μήπως υπάρχουν και παράγοντες που επικροτούν τέτοιες μεθόδους;

Η βία είναι καταδικαστέα και αμαυρώνει την εικόνα του ποδοσφαίρου. Σιγουρά η πολιτεία πρέπει να πάρει αυστηρά μετρά και ελέγχου τέτοιο περιπτώσεων

Μία αστεία ιστορία από την θητεία σου στα ελληνικά γήπεδα;

Κάποτε σε παιχνίδι Β’ κατηγορίας ήμουν τέταρτος διαιτητής και την ώρα που πήγα να κάνω τις αλλαγές με το ηλεκτρονικό πίνακα, έφυγε η μπάλα, μου πέταξε τον πίνακα κάτω, έσπασε και έμεινα χωρίς να μπορώ να δείξω τις αλλαγές. Ήταν αστείο και απρόβλεπτο.

Ένας διαιτητής απολαμβάνει ένα καλό παιχνίδι ή παρασύρεται από το καθήκον και αδιαφορεί πλήρως για την ποιότητα του ματς;

Ο διαιτητής σίγουρα απολαμβάνει ένα ωραίο και ποιοτικό παιχνίδι και πάντα το χαίρεται το θέμα είναι να μην παρασύρεται από αυτό κάνοντας λάθη.

Τσίκινης: “Αναγκαίο κακό οι ξένοι διαιτητές…” (+pics)

Ποια είναι η συμπεριφορά που τυχαίνει ένας διαιτητής Super League από τον κόσμο στην καθημερινότητά του;

Η αναγνωσιμότητα σίγουρα τον ακολουθεί και στην ζωή το. Τις περισσότερες φορές βέβαια έχει να κάνει με την ερώτηση «τι ομάδα είσαι;» ή «γιατί μας αδίκησες σε αυτό το παιχνίδι;». Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε πάντα με χιούμορ και διακριτικότητα.

Πως αισθάνεσαι όταν βλέπεις ένα λάθος σου στην TV ή όταν καταλαβαίνεις ότι αδίκησες μία ομάδα;

Σίγουρα όταν καταλαβαίνω πως αδίκησα μια ομάδα δεν αισθάνομαι ανετά και ωραία. Κάνω την αυτοκριτική μου και υπόσχομαι να είμαι πιο δυνατός και σωστός στο επόμενο παιχνίδι, αυτό θα με κάνει καλύτερο αναγνωρίζοντας τα λάθη μου.

News2u

loading...
1 Comment

1 Comment

  1. Thyellara_Bermondsey

    29/06/2020 at 22:31

    οπισθοδρόμηση Ηρακλή, Ξεφτιλιζόμαστε διεθνώς. Κι όλα αυτά με τους μαφιόζους που έχουν πάρει τις ομάδες στη ΣΛ1 τους οποίους τους αποθεώνουν κιόλας αυτοί με τα οπαδόσημα στη πλάτη …

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Ποδόσφαιρο