fbpx
Connect with us

Ειδήσεις

Δραματική η κατάσταση με τη φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν πέντε ακόμη οικισμοί και ένα γηροκομείο (+vids)

Δραματική η κατάσταση με τη φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν πέντε ακόμη οικισμοί και ένα γηροκομείο (+vids)

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στα Βίλια. Τα ξημερώματα της Τρίτης δόθηκε μέσω του 112 εντολή για εκκένωση πέντε ακόμη οικισμών: Πρόκειται για το Παλαιοχώρι, τον Άγιο Σωτήρα, την Παλαικούνδουρα, το Πανόραμα και τη Θέα. Για εμπρησμό κάνει λόγο ο δήμαρχος Μάνδρας.

news24717 Αυγούστου 2021 06:49
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στα Βίλια και απειλεί τους γύρω οικισμούς μέχρι τις πλαγιές του Όρους Πατέρα. Βοήθεια στο ήδη δύσκολο έργο της κατάσβεσης παρέχουν από τα ξημερώματα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να συνδράμουν από αέρος με ρίψεις νερού και συγκεκριμένα 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

 

Το πύρινο μέτωπο στα Βίλια καίει δύσβατη περιοχή, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την προσέγγισή της από τους άνδρες της Πυροσβεστικής. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν απλωθεί κατά μήκος των οικισμών που απειλούνται από την πορεία του μετώπου για τις οποίες δόθηκαν χθες και εντολές εκκένωσης και είναι συγκεκριμένα οι οικισμοί Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και η Βενίζα, ενώ τα ξημερώματα της Τρίτης δόθηκε εντολή για εκκένωση πέντε ακόμη: τους οικισμούς Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Πανόραμα, Παλαικούνδουρα και Θέα με εντολή εκκένωσης προς τη Μάνδρα.

Παράλληλα οι αρχές προχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στην εκκένωση του οίκου ευγηρίας “Παναγιά Φανερωμένη” με τους ενοίκους του που είναι καλά στην υγεία τους να μετακινούνται προς τη Νέα Πέραμο.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση, έχει μεγαλώσει πολύ το μέτωπο, είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση αν δεν περιορίσουν τη φωτιά τα εναέρια το μέτωπο θα έχουμε πρόβλημα» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 115 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

 

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Νίκος Διαμαντής, υποστράτηγος ε.α Πυροσβεστικής, έχει γίνει μέχρι στιγμής μία σύλληψη για τη φωτιά στα Βίλια.

Στην πυρκαγιά της Κερατέας που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι και έχει κάψει σπίτια και δάσος, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου όπου επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην χθεσινοβραδυνή ενημέρωση, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Παράλληλα, από τις δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

-Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

-Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

-Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Δήμαρχος Μάνδρας: “Οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις”
“Οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις”, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, ο οποίος επανέλαβε πως πρόκειται για εμπρησμό στην κυριολεξία.

Σημείωσε ότι οι ελπίδες για την κατάσβεση της φωτιάς στρέφονται στα εναέρια μέσα, καθώς το σημείο είναι δύσβατο, ενώ το μέτωπο βρίσκεται σε πυκνό παρθένο δάσος.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Λαυρεωτική
Όλο το βράδυ η Κερατέα βρέθηκε αντιμέτωπη με αναζωπυρώσεις, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Σκληρή ήταν η μάχη των πυροσβεστών και των εθελοντών, οι οποίοι είχαν κάνει ζώνες πυρασφάλειας προκειμένου να οριοθετήσουν τη φωτιά, ωστόσο κάποια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σύντομα και προκάλεσε ζημιές σπίτια, προς όλες τις πλευρές ενώ εισχώρησε και εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών δόθηκε εντολή για την εκκένωση τριών οικισμών στις περιοχές Μαρκάτι, Συντερίνα και Άγιος Κωνσταντίνος.

Στο σημείο επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια το 24ωρο από ώρα 19:00 της 15-08-2021 έως ώρα 19:00 της 16-08-2021 εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Ειδήσεις