fbpx
Connect with us

Ειδήσεις

Επτά μύθοι για τις μάσκες που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Επτά μύθοι για τις μάσκες που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Μεγάλη «φασαρία» γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη χρήση της μάσκας και κατά πόσο βοηθά στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τους τελευταίους μήνες, οι μάσκες έχουν γίνει το θέμα που μονοπωλεί την καθημερινότητά μας. Παρά τις έντονες συζητήσεις στο διαδίκτυο και τις μερικές φορές βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κοινό σχετικά με τη χρήση ή μη της μάσκας, η επιστήμη πίσω από τη χρήση των μασκών δεν είναι καθόλου αμφιλεγόμενη.

Υπάρχουν εκτεταμένα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι μάσκες λειτουργούν υπέρ της προστασίας τόσο του εαυτού σας όσο και των άλλων ανθρώπων, καθώς βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από τη χρήση μάσκας, έτσι όπως τους κατέγραψε το BusinessInsider.

1. Η χρήση μάσκας δεν θα επιδεινώσει τη λοίμωξη από κορωνοϊό

Μύθος: Εάν έχω τον ιό, φορώντας μάσκα σημαίνει ότι εκτίθεμαι εκ νέου σε ιικά σωματίδια που εκπνέω, γεγονός που θα με κάνει πιο άρρωστο.

Γεγονός: Αυτός ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε στο ψευδοεπιστημονικό ντοκιμαντέρ «Plandemic», τον οποίο οι επιστήμονες έχουν απορρίψει παντελώς.

Δεν μπορείτε να μολυνθείτε ξανά εάν έχετε ήδη τον ιό και είναι αδύνατο να επανενεργοποιηθεί κάπως στο σώμα σας, σύμφωνα με έρευνα.

«Δεν υπάρχει καμία επιστήμη πίσω από αυτό, και είναι εντελώς ψευδές», δήλωσε ο μικροβιολόγος Dr. Miryam Wahrman, συγγραφέας του The Hand Book: Surviving in a Germ-Filled World Kindle Edition. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το σώμα σας ανιχνεύσει ανοσοαπόκριση στο COVID-19, προστατεύεται – για κάποιο χρονικό διάστημα – από την επαναμόλυνση.

2. Οι μάσκες δεν μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου

Μύθος: Δεν μπορώ να αναπνέω με τη μάσκα. Μπορεί να είναι επικίνδυνο να τη φοράω επειδή μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα οξυγόνου μου.

Γεγονός: Οι μάσκες έχουν αποδειχθεί σταθερά ότι είναι ασφαλείς, γι ‘αυτό είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί πολύ από το ιατρικό προσωπικό πριν από την πανδημία. Η κοινή φήμη ότι μειώνουν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας έχει απορριφθεί από πολλούς γιατρούς.

Επιπλέον, παρά τους ισχυρισμούς ότι μια μάσκα θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες υγείας όπως το άσθμα, οι γιατροί έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας νόμιμος λόγος για ιατρική εξαίρεση από τη χρήση μάσκας. Στρατηγικές όπως η σωστή τοποθέτηση της μάσκας σας και η επιλογή του σωστού τύπου μάσκας μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ορισμένοι τύποι αναπνευστικών μασκών βιομηχανικής ποιότητας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα πρόσληψης οξυγόνου, ειδικά όταν φοριούνται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αλλά οι πιο συνηθισμένοι τύποι προστατευτικής μάσκας, όπως χειρουργικές μάσκες και μάσκες από ύφασμα, δεν θα επηρεάσουν τα επίπεδα οξυγόνου.

3. Πρέπει να φοράτε μάσκα ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα

Μύθος: Αν νιώθω καλά και δεν έχω βήχα ή πυρετό, δεν χρειάζεται να φοράω μάσκα.

Γεγονός: Το 40% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Αυτοί οι ασυμπτωματικοί φορείς μπορούν ακόμα να τον μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους χωρίς να γνωρίζουν ποτέ ότι ήταν άρρωστοι.

Ακόμα και άτομα που εμφανίζουν σημάδια ασθένειας μπορεί να μεταδώσουν τον ιό πριν εμφανίσουν συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους, καθώς τα σχολεία αγωνίζονται να ανοίξουν ξανά αυτό το φθινόπωρο, τη στιγμή που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό χωρίς συμπτώματα από τους ενήλικες.

Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε μια συνεπή και ολοκληρωμένη πολιτική σχετικά με τη χρήση μάσκας για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού, καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στη δημόσια ζωή.

4. Οι μάσκες προστατεύουν τους ανθρώπους γύρω σας

Μύθος: Μόνο οι άνθρωποι που φοβούνται να αρρωστήσουν πρέπει να φορούν μάσκες. Αν είμαι υγιής ή γενναίος, δεν χρειάζεται.

Γεγονός: Το πρωταρχικό όφελος από τη χρήση μάσκας είναι να αποτρέψει τα άτομα γύρω σας να αρρωστήσουν, γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό για όλους να το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα.

Οι μάσκες λειτουργούν εμποδίζοντας πιθανώς μεταδοτικά σωματίδια του αναπνευστικού να πετούν στον περιβάλλοντα αέρα (και σε άλλους ανθρώπους) κάθε φορά που βήχετε, φτερνίζετε, αναπνέετε ή μιλάτε. Μπορούν επίσης να σας αποτρέψουν από την αναπνοή ορισμένων σωματιδίων από άλλους ανθρώπους.

Επτά μύθοι για τις μάσκες που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

5. Οι γκέτες του λαιμού δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ιούς

Μύθος: Έρευνα διαπίστωσε ότι οι γκέτες του λαιμού είναι χειρότερες ακόμα και από το να μην φοράτε μάσκα.

Γεγονός: Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke σάρωσε το διαδίκτυο αυτό το μήνα, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που φορούν γκέτες λαιμού θα ήταν ασφαλέστεροι χωρίς να φορούν καθόλου μάσκα.

Αυτά τα αποτελέσματα όμως διαμορφώθηκαν εκτός πλαισίου. Η μελέτη δεν εξετάζει την αποτελεσματικότητα των μασκών. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές μελετούσαν πώς να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα μιας μάσκας.

Αυτή είναι μια βασική διάκριση, αφού, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι ερευνητές, τα αποτελέσματα δεν προορίζονταν για να είναι ολοκληρωμένα, αλλά απλώς για να δείξουν ότι η μεθοδολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει για μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας για μάσκες, ώστε να βοηθήσει στη σύγκριση της αποτελεσματικότητάς τους. Είναι αλήθεια ότι μερικές μάσκες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε πώς μετράνε οι γκέτες από την άποψη της αποτελεσματικότητας.

6. Η επιστήμη έκανε σαφές ότι η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού

Μύθος: Το να φοράς μάσκα είναι ζήτημα πολιτικής, ελευθερίας ή απλώς «ηθικής» και δεν κάνει πρακτική διαφορά στο αν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν ή όχι.

Γεγονός: Η έρευνα είναι ξεκάθαρη. Οι μάσκες λειτουργούν για τη μείωση της εξάπλωσης μολυσματικών ιογενών σωματιδίων, αποτρέποντας έτσι τα πρόσθετα κρούσματα. Πρόσφατη έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι αν όλος ο πληθυσμός φορέσει μάσκες θα μπορούσε να είναι αρκετό για να επιβραδυνθεί ο ιός χωρίς να καταφύγουμε σε lockdown.

Όσο περισσότερα άτομα φορούν μάσκες, τόσο πιο αποτελεσματικό μπορεί να είναι για μια κοινότητα να ελέγξει την ασθένεια.

7. Οι μάσκες δεν αντικαθιστούν άλλες προφυλάξεις όπως την κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών
Μύθος: Εάν φοράω μάσκα, μπορώ να είμαι κοντά σε άλλους ανθρώπους ή σε μεγάλες ομάδες χωρίς να ανησυχώ.

Γεγονός: Οι μάσκες από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνεχίζουν να προτείνουν άλλες προφυλάξεις για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη διατήρηση απόστασης τουλάχιστον έξι μέτρων από τους άλλους όποτε είναι δυνατόν.

Έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα, όταν συνδυάζονται, μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ρυθμό μετάδοσης και να σώσουν ζωές.

Πηγή: Fortune

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Ειδήσεις