fbpx
Connect with us

Ειδήσεις

Καίγονται για τρίτη ημέρα τα Βίλια (+videos)

Καίγονται για τρίτη ημέρα τα Βίλια (+videos)

Η φωτιά παραμένει «ανοιχτή» και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς •Δύο τα πύρινα μέτωπα ένα που κατευθύνεται προς την Οινόη και ένα άλλο που έχει περικυκλώσει τα Βίλια •Στάχτη περίπου 50.000 στρέμματα από τις τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική •Τεράστια οικολογική καταστροφή.

Η φωτιά στα Βίλια Αττικής συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τρίτη ημέρα χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί. Έχει ήδη κάψει πολλά στρέμματα δάσους, κινούμενη σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων.

Με δραματικό τόνο περιέγραψε (ΕΡΤ) την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης τονίζοντας ότι η φωτιά εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. «Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της (…)», ανέφερε.

 

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ακόμα δύσκολη και επικίνδυνη και με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 ελικόπτερα και και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

► H φωτιά πλέον έχει απομακρυνθεί από τον οικισμό στα Βίλια και απειλεί τους οικισμούς Παλαιχώρι και Θέα.

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους
Μία ακόμα δύσκολη νύχτα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Γύρω στις 4 το πρωί ήρθαν εθελοντές και «μας εξανάγκασαν να εγκαταλείψουμε. Μέχρι να βγούμε, κατέβαινε η φλόγα το βουνό. Ποιος θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του τέτοιες ώρες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άφησαν τη φωτιά να ξεφύγει τόσο» δήλωνε (OPEN TV) κάτοικος του οικισμού Θέα περιγράφοντας τις ώρες αγωνίας που έζησε.

«Πιστεύαμε ότι θα έσβηναν χθες τη φωτιά σήμερα είναι πολύ δύσκολα. Νιώθουμε αδικημένοι γιατί υπάρχουν πυροσβέστες και δεν μπορούν να πλησιάσουν τη φωτιά. Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι» ανέφερε στο ίδιο κανάλι άλλος κάτοικος της περιοχής.

Να σημειωθεί πως το μέτωπο της φωτιάς δεν είναι ενιαίο: ένα κατευθύνεται προς την Οινόη και ένα άλλο έχει περικυκλώσει τα Βίλια.

Οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Κερατέα
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσης της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση (16 Αυγούστου 2021) στην Λαυρεωτική, είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

► Σε περίπου 50.000 στρέμματα υπολογίζονται από τo Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS) οι καμένες εκτάσεις σε Βίλια και Κερατέα έως το μεσημέρι της Τρίτης 17/08. Καθώς η πυρκαγιά στα Βίλια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, το νούμερο αυτό αναμένεται να αλλάξει. Από αυτά, τα 7.700 στρέμματα περίπου είναι στην Κερατέα και τα υπόλοιπα 43.300 στρέμματα στα Βίλια.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Ειδήσεις