fbpx
Connect with us

Ειδήσεις

Κορονοϊός: «Καλπάζει» η Eris – Προβληματισμός των επιστημόνων για τον Σεπτέμβριο (+vids)

Κορονοϊός: «Καλπάζει» η Eris – Προβληματισμός των επιστημόνων για τον Σεπτέμβριο (+vids)

Η Eris κυκλοφορεί ήδη και οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι αυτή η κυκλοφορία αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό. Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής του κορονοϊού σε 51 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) ενώ στη Βρετανία είναι η 2η πιο διαδεδομένη.


Η υποπαραλλαγή Eris του κορονοϊού προβληματίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς ο ΠΟΥ τη χαρακτήρισε «επιδημιολογικού ενδιαφέροντος» και υπάρχει φόβος εξάπλωσης από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν ο κόσμος επιστρέψει από τις διακοπές του και ανοίξουν τα σχολεία.

Πίνακας Περιεχομένων


«Ο κορονοϊός είναι εδώ»
Προβληματισμός για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Πού κυριαρχεί η Eris στην Ελλάδα
Η Eris έχει εξαπλωθεί σε 51 χώρες
Υπενθύμιση των μέτρων ατομικής προστασίας

Η Eris κυκλοφορεί ήδη και οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι αυτή η κυκλοφορία αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό. Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής του κορονοϊού σε 51 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) ενώ στη Βρετανία είναι η 2η πιο διαδεδομένη.

Το αν, όμως, θα προκαλέσει νέο κύμα της Covid-19, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί, τονίζουν οι επιστήμονες. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η Eris για τη δημόσια υγεία είναι προς το παρόν χαμηλός.

«Ο κορονοϊός είναι εδώ»
«Η παραλλαγή Eris μας υπενθύμισε ότι ο SARS-CoV-2, οι μεταλλάξεις του και υποπαραλλαγές του, είναι εδώ», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη και προσθέτει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, τα συμπτώματά της είναι ήπια και η κατάσταση προς το παρόν ελεγχόμενη.

Δεν παρατηρείται πίεση στο σύστημα υγείας, σημειώνει η κ. Παγώνη. Συστήνει ωστόσο, στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα) να προσέχουν ιδιαίτερα και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού στην κοινότητα.

Προβληματισμός για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Την επιστημονική κοινότητα προβληματίζει ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Λόγω καλοκαιρινών διακοπών και κλειστών σχολείων η εξάπλωσή της Eris ίσως επιβραδυνθεί.

Τον Σεπτέμβριο όμως, όπου οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, θα ανοίξουν τα σχολεία και ο κόσμος θα περνά περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, λόγω της αλλαγής του καιρού, ενδέχεται να κυριαρχήσει.

Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωσης των πολιτών και ειδικά όσων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Πού κυριαρχεί η Eris στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η νέα υποπαραλλαγή Eris κυριαρχεί στην Κρήτη. Το αποτύπωμά της στα περιστατικά της κοινότητας είναι έντονο. Από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου άλλαξε η εικόνα, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση περιστατικών λοίμωξης Covid-19 στην κοινότητα, στην πλειονότητά τους ήπια.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης από 10 Ιουλίου έως τέλος του μήνα, τα 45 από τα 48 (94%), αφορούσαν σε δείγματα που εστάλησαν από το Ιολογικό Εργαστήριο – ΠΕΔΥ Κρήτης.

Αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Συνολικά έχουν καταγραφεί 41 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής EG.5.1 με ημερομηνία λήψης δείγματος από 31 Μαΐου έως και 27 Ιουλίου.

Η Eris έχει εξαπλωθεί σε 51 χώρες
Η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής είναι περίπου στο 18% των κρουσμάτων. Η EG.5.1 αντιπροσωπεύει ήδη το 20% των ταυτοποιημένων κρουσμάτων στην Ασία, το 10% στην Ευρώπη και το 7% στη Βόρειο Αμερική.

Η νέα παραλλαγή είναι πλέον η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στη Βρετανία, με ποσοστό 14% και τον τελευταίο μήνα η αύξηση της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στο 17% και παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα, στις επισκέψεις στα επείγοντα και τα νοσοκομεία.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τίποτα που να υποδηλώνει ότι αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος είναι αυτό που οδηγεί αυτές τις αυξήσεις.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η Eris:

Καταρροή
Πονοκέφαλος
Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
Φτάρνισμα
Πονόλαιμος
Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.
Κλινικά, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Υπενθύμιση των μέτρων ατομικής προστασίας
Αναγκαία κρίνει η κ. Παγώνη τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και προφύλαξης των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μην ξεχνάμε το αντισηπτικό και το πλύσιμο των χεριών. Αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

Μάσκα σε περίπτωση συγχρωτισμού:

Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας. Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.

Εάν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) επικοινωνείτε άμεσα με τον γιατρό σας ο οποίος θα συστήσει και την χορήγηση αντιικής θεραπείας.

loading...
2 Comments

2 Comments

  1. Dim

    12/08/2023 at 13:32

    Ρε Αντε γαμηθειτε με τις παπαριες σας μη χάσετε τις μίζες.. εχει κ κλιματική αλλαγή κ χιονίζει στη Βουλγαρία Αύγουστο μηνα.. κοπριτες

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Ειδήσεις