Πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κρήτη το πρωί της Τετάρτης.

Νέος πολύ ισχυρός  σεισμός νότια της Κρήτης  σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, λίγο μετά τις 7 π.μ.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τα 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 46,6 χιλιόμετρα.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου πάντως κάνει λόγο για μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 67,1 χιλιόμετρα.

Σεισμός 5,7 ρίχτερ νότια της Κρήτης,  κοντά  σε… Ιεράπετρα (+videos)

Την ίδια ώρα, οι σεισμογράφοι του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου κατέγραψαν σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 62 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά από τις Μοίρες και εστιακό βάθος τα 80 χιλιόμετρα.

Σεισμός 5,7 ρίχτερ νότια της Κρήτης,  κοντά  σε… Ιεράπετρα (+videos)

Σεισμός στην Κρήτη: Μεγάλης διάρκειας, αισθητός σε όλο το νότιο τμήμα του νησιού

Ο σεισμός ήταν αισθητός σε όλη την ανατολική Κρήτη, κυρίως στο νότιο τμήμα αλλά και στο Ηράκλειο. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές, ο σεισμός ήταν μεγάλης έντασης και διάρκειας, καθώς φέρεται να διήρκησε αρκετά δευτερόλεπτα.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής, όπου φαίνεται να έγινε περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση.

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι

Μιλώντας στο News24/7 ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης είπε πως ο σεισμός ξύπνησε τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι είναι αναστατωμένοι.

Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ωστόσο συμπλήρωσε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Λέκκας: Δεν σχετίζεται με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε οτι διερευνάται ο σεισμός, καθώς δεν γνωρίζουν τα ρήγματα που υπάρχουν σε εκείνη την περιοχή. Σημείωσε ότι το μεγάλο εστιακό βάθος που είχε η σεισμική δόνηση δεν συσχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι.

Πρόσθεσε πως οι επιστήμονες είναι σε διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων τα οποία αντλούνται από τις καταγραφές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα και αυτό είναι που εξετάζεται αυτή τη στιγμή.