fbpx
Connect with us

Καλαμάτα

Sportstonoto ανάλυση-Το 3-5-2 του Αναστό που είναι κατάλληλο αν παιχτεί κατάλληλα

Sportstonoto ανάλυση-Το 3-5-2 του Αναστό που είναι κατάλληλο αν παιχτεί κατάλληλα

To αγαπημένο σύστημα ή διάταξη των παιχτών του Νίκου Αναστόπουλου είναι το 3-5-2 μιας και είναι φαν της ιταλικής σχολής όπου εφαρμόζεται και παίζεται με επιτυχία (για παράδειγμα από την πρωταθλήτρια Ίντερ).

Πως όμως χρειάζεται να παιχτεί το 3-5-2,με τι παίχτες και κυρίως με τι χαρακτηριστικά;

Αρκεί από μόνο του ένα σύστημα ή πρέπει να υπηρετείται σωστά από τους κατάλληλους παίχτες;

Παρακάτω θα αναλύσουμε  την εικόνα για τους χώρους που θα κινηθεί, σε γενικές γραμμές, κάθε παίκτης με τις  τρεις γραμμές να δουλεύουν παράλληλα και όλα αυτά να συνθέτουν την ομαδική τακτική.

Δομή Άμυνας: Κατά την κατοχή, οι πίσω τρεις συνήθως παρέχουν βοήθεια στη φάση της ανάπτυξης, επειδή είναι δύσκολο για τους αντιπάλους να δεσμεύσουν τρεις παίκτες για να πιέσουν την πρώτη γραμμή. Εκτός κατοχής, οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί προσφέρουν προστασία στο κέντρο. Επίσης οι αμυντικοί πρέπει να μετακινούνται πλάγια για να βοηθήσουν στην κάλυψη των πλευρών όταν αυτό είναι απαραίτητο.

-Η μετακίνηση ενός κεντρικού αμυντικού για να καλύψει έναν πλάγιο αμυντικό συνοδεύεται από μετακινήσεις των άλλων δύο κεντρικών αμυντικών για να καλύψουν το κενό.

-Οι πλάγιοι μπακ μπορούν να υποχωρήσουν για να βοηθήσουν στην κάλυψη των κεντρικών αμυντικών, μειώνοντας έτσι τον χώρο που οι αντίπαλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν γύρω από την αμυντική γραμμή.

Άρα χρειάζονται αμυντικοί που να μπορούν να κάνουν την ανάπτυξη από πίσω και να είναι καλοί με την μπάλα στα πόδια πέρα των αμυντικών ικανοτήτων.

Ανάπτυξη της επίθεσης: Η ανάπτυξη χτίζεται από την αμυντική γραμμή στοχεύοντας η μπάλα να φτάσει γρήγορα στους χαφ, οι οποίοι στη συνέχεια αναζητούν τους δύο επιθετικούς παίκτες στους κενούς χώρους.

-Η χρήση τριών κεντρικών μέσων, μαζί με τους πλάγιους μπακ και δύο επιθετικούς, μπορεί να παρέχει υπεραριθμία μεταξύ των γραμμών δημιουργώντας πολλές επιλογές πάσας.

-Εκτός κατοχής, υπάρχει επίσης υπεραριθμία επιτρέποντας στους μέσους και τους αμυντικούς να αμυνθούν χωρίς να χρειάζεται να καλύψουν πολύ μεγάλη έκταση. Επιπλέον όταν η μπάλα παίζεται πλάγια ο πλάγιος μπάκ που πιέζει , πρέπει να υποστηριχτεί και να καλυφθεί.

Εδώ χρειάζονται 2 μέσοι να μπορούν να κάνουν παραγωγικό παιχνίδι και ένας πιο αμυντικογενής ή το αντίστροφο σε πιο αμυντική συνθήκη.

Ο ρόλος των άκρων: Παρά το ότι η ομάδα επικεντρώνεται στο κέντρο, επιθετικές ευκαιρίες πολλές φορές προκύπτουν από τα πλάγια. Τα πλάγια μπακ κάνουν εκτεταμένες κινήσεις, δημιουργούν πλάτος παρέχοντας ευκαιρίες για σέντρες στους επιθετικούς.

-Οι πλάγιοι μπακ που επιχειρούν να είναι υψηλά μπορούν να μοιάζουν σχεδόν με επιθετικούς, δίνοντας έτσι στο 3-5-2 έναν πιο επιθετικό χαρακτήρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους αντιπάλους να συγκεντρωθούν γύρω απο την εστία, δημιουργώντας χώρο στις πλευρές των αντίπαλων μέσων.

-Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός επιθετικού 3-5-2, όπου οι πλαγιοι μπακ παίζουν ψηλά, και ενός αμυντικού 3-5-2, όπου οι πλαγιοι μπακ κάθονται πιο βαθιά χωρίς να παίρνουν την πρωτοβουλία.

-Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι πλαγιοι μπακ πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πιέσουν εάν οι αντίπαλοι αναπτύσσονται απο τα άκρα. Ένας πλαγιος μπακ πρέπει επίσης να είναι ενεργός στο να ανακτά τη θέση του όταν η μπάλα είναι στην αντίπαλη πλευρά.

-Πρέπει να είναι γρήγοροι, με τη δυνατότητα να προχωρούν κατά μήκος της γραμμής και να κάνουν διαγώνιες κινήσεις. Χρειάζονται επίσης καλές ικανότητες στο 1 εναντίον 1 και τη δυνατότητα να υπερασπίζονται τη δική τους περιοχή. Οι παίκτες με αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά απαιτούνται για να καταλαμβάνουν αποτελεσματικά ολόκληρη την πλευρά.

Ξεκάθαρα οι θέσεις κλειδιά του 3-5-2.Επείδή παίζουν όλη την πλευρά χρειάζονται εξίσου ικανότητες σε άμυνα και επίθεση καθώς και στην μετάβαση(τρανζίσιον) μεταξύ τους.

Ρόλοι των επιθετικών: Οι επιθετικοί, γνωστοί για την κινητικότητά τους, συχνά παίζουν ως κυνηγοί. Η ικανότητα ολοκλήρωσης του σέντερ φορ και οι δεξιότητες ντρίμπλας και πάσας του 2ρου επιθετικού τους κάνουν ένα ιδανικό επιθετικό δίδυμο για το 3-5-2.

-Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της διάταξης 3-5-2 είναι η επιθετική της ευελιξία και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη συνδυασμών. Αυτό συνήθως γίνεται μέσω της υπερφόρτωσης στο πρώτο τρίτο του γηπέδου και της υποστήριξης στις γραμμές μεσοεπιθετικού και επίθεσης. Οι ομάδες μπορούν επίσης να μετακινήσουν γρήγορα τη μπάλα προς τις πλευρές με υψηλά τοποθετημένα πλαγια μπακ.

-Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για πιο άμεσο παιχνίδι, με τους δύο επιθετικούς έτοιμους να επιτεθούν σε χώρους με υποστήριξη από τους πλαγιους μπακ και τους μέσους, οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν πάσες προς τα εμπρός ή να διεκδικούν μπάλες στη δεύτερη φάση.

Επομένως ο ένας πρέπει να είναι ο σέντερ φόρ εντός περιοχής και ένας 2ρος που θα τον υποστηρίζει παίζοντας πιο έξω.

loading...
8 Comments

8 Comments

 1. Πανος Διαμαντοπουλος

  27/06/2024 at 11:53

  Συστημα του 1980 ενα γκολ με το στανιο και αν μπει

 2. Πάνος

  27/06/2024 at 14:50

  Ε εντάξει μαθαμε τώρα ότι ο Αναστόπουλος παίζει και κάποιο σύστημα εκτός απ’ τα γούρια και τα μαγικά!
  🤣🤣🤪🤪

  • sportstonoto

   27/06/2024 at 15:26

   Τι έγινε ρε μπάρμπα, σου έκοψε τους παίκτες ο Αναστόπουλος;; ρε ουστ λαμογια όλοι σας

 3. Γιώργος-Θύρα 3

  27/06/2024 at 19:58

  Διαβάζουμε εμείς οι…κακοί και…άμπαλοι φίλαθλοι….!!!

  To αγαπημένο σύστημα ή διάταξη των παιχτών του Νίκου Αναστόπουλου είναι το 3-5-2 μιας και είναι φαν της ιταλικής σχολής όπου εφαρμόζεται και παίζεται με επιτυχία (για παράδειγμα από την πρωταθλήτρια Ίντερ).

  Και ρωτάμε τον υπογράφοντα το άρθρο.

  Σε 48 ματς που έχει κάτσει στον πάγκο της Μαύρης Θύελλας σε πόσα παιχνίδια κατέβασε την ομάδα με το σύστημα 3-5-2 που είναι φαν του?
  Γνωρίζει ο υπογράφων το άρθρο τα αποτελέσματα που έφερε η ομάδα μ αυτό το σύστημα?
  Σε αναμονή αν θέλει …διευκρινιστικών απαντήσεων!!!
  Προς το παρόν….Καληνύχτα σας κύριοι…..!!

 4. Ο υπογραφών το αρθρο

  28/06/2024 at 00:30

  Εσυ Θες αριθμό για να ικανοποιηθεί το εγω σου οτι γνωριζεις κατι που εν προκειμενω δεν εχει σημασια;Δεν καταλαβες καθολου την ουσια του αρθρου οτι αυτο το συστημα οπως και καθε συστημα αποδιδει μονο οταν παιχτει καταλληλα με τους καταλληλους παιχτες με αναλυση για να το καταλαβει κ ο τελευταιος αναγνωστης.Προσπάθησε όταν διαβάζεις κάτι να το αντιλαμβανεσαι χωρίς να είσαι προκατειλημενος και να το χρησιμοποιείς σαν τροφη για σκεψη γιατί δε νομίζω ότι αυτές οι οι πληροφοριες δημοσιευονται συχνά.Και αυτό φυσικά μετράει γενικότερα στην ζωή αν θέλουμε να εξελισομαστε κ να πηγαίνουμε λίγο παραπέρα.

 5. Γιώργος-Θύρα 3

  28/06/2024 at 06:31

  Το μόνο που δεν θα περίμενα ήταν φίλε μου καλέ να με χρεώσεις…προκατάληψη και σε μια απλή ερώτηση που σου έκανα ήταν ότι θέλω μια απάντηση στο ερώτημα αυτό για να ικανοποιήσω το..εγώ μου!
  Και ερχόμενος λοιπόν στην ανάγνωση του άρθρου σου – χρησιμοποιώντας το σαν τροφή για σκέψη όπως λες-απαγορεύεται στον οποιονδήποτε αναγνώστη να έχει κάποιους προβληματισμούς?
  Εάν θέλεις να κάνεις ανάλυση του 3-5-2 σαν σύστημα υπό…προϋποθέσεις συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
  Αλλά μιλάς για ένα σύστημα που το θεωρείς αγαπημένο του και σε 50 κοντά ματς το έχει χρησιμοποιήσει 2 μόνο φορές κάνοντας 1 νίκη και 1 ήττα τότε τι να συζητήσουμε?
  Δεν είχε τους παίκτες να το υποστηρίξουν?
  Σε 2 χρονιές την ευθύνη της επιλογής παικτών σαν προπονητής αυτός δεν την είχε?
  Τώρα για να το κλείσω το θέμα επειδή θέλουμε στην ζωή και στο ποδόσφαιρο να εξελισσόμαστε και να πηγαίνουμε και λίγο παραπέρα γράψτε ενημερώστε-αναλύστε μας για να γνωρίζουμε και εμείς για τα υπόλοιπα αγαπημένα του συστήματα πχ.4-2-3-1 , 4-4-2 , 3-4-3 , 5-3-2 , 4-3-3 και όλα καλά!

 6. Ο υπογραφών το αρθρο

  28/06/2024 at 12:28

  Προκατάληψη και τοξικότητα και αποδεικνύεται που ξεκινάς “εμείς οι κακοί και αμπαλοι φιλαθλοι”.Φυσικά η ανταπόκριση του κοινού σε διαψεύδει πανυγηρικα γιατί το άρθρο το είδαν σύμφωνα με στατιστικά του fb πάνω από 6.500 άτομα και κάνεις δεν αυτοχαρακτηριστηκε ως “αμπαλος κ κακός φιλαθλος”.Μάθε λοιπόν να σέβεσαι πρώτα απ όλα τον εαυτο σου π δεν το κάνεις αφου νομίζεις ότι έτσι σε αντιμετωπίζουν όπως είπες και μετά μάθε να σέβεσαι κάποιον που έκανε έναν κόπο να δώσει πληροφορίες στο κοινό με ανάλυση επιπεδου π σπάνια βρίσκει κανείς και στα γνωστά σαητς.Τελος το αν θα επανέλθω με ανάλυση για άλλο σύστημα δε θα ρωτήσω εσένα βέβαια αν θα το κάνω αλλά θα το υλοποιήσω εάν κρινω γιατί πολύ απλά μπορώ.
  Υ.Γ.Ο Αναστόπουλος σε συνέντευξη του στο ΦΩΣ πριν 2 χρονια είπε για το 3-5-2:΄΄Το έπαιξα στην Καλαμάτα από ένα σημείο και μετά, πήγαμε πολύ καλά, είναι μια τακτική καλή.΄΄
  Αλλά ο Γιώργος θύρα 3 ξέρει καλύτερα προφανώς…

  • Atom

   28/06/2024 at 18:13

   Ο Γιώργος-Θύρα 3 σαφως και ξερει καλυτερα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Καλαμάτα