fbpx
Connect with us

Διεθνή

Premier League & VAR: πως κυλάει η σεζόν

Premier League & VAR: πως κυλάει η σεζόν

@premierleague

Το VAR είναι οριστικά μέσα στα γήπεδα και αυτή η σεζόν δείχνει και θα δείξει πολλά για τη λειτουργία του. Εκτός από την Ελλάδα, ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης που εισήγαγαν το σύστημα φέτος είναι της Premier League. Η εφαρμογή του Video Assistant Referee έχει δεχθεί φυσικά και επικρίσεις, όπως κάθε αμφιλεγόμενο μέτρο. 

Από τότε που ξεκίνησαν οι προτάσεις για την υιοθέτηση του, ένα σημαντικό, πιθανό μειονέκτημα ήταν οι επιπτώσεις στην εμπειρία των θεατών από τις διακοπές για την παρακολούθηση των βίντεο.  Οι περιπτώσεις στις οποίες οι διαιτητές θα μπορούσαν να ζητήσουν τη «γνώμη» του VAR ήταν αρκετά δύσκολο να συμφωνηθούν επίσης. Μπορεί το VAR να μην αντικαθιστά τη διαιτησία και να παρεμβαίνει μόνο σε σοβαρά αμφιλεγόμενες φάσεις, όμως και πάλι φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του. Και πώς να μην υπάρχουν άλλωστε, αφού είναι η πρώτη χρονιά συνεχόμενης παρουσίας σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα…

Μερικά από τα «παράπονα» κατά του VAR αφορούν την υπερβολική λεπτομέρεια στις κρίσεις των διαιτητών. Για παράδειγμα, με τη χρήση του συστήματος τα offside μετριούνται στο εκατοστό και οποιοδήποτε γκολ ακυρώνεται αν υπάρχει η παρέμβαση χεριού, είτε είναι κατά λάθος είτε όχι. Το ανθρώπινο λάθος βέβαια παραμένει, καθώς είναι στο χέρι των διαιτητών η παραπομπή ή όχι στο VAR και μερικές φάσεις συνεχίζουν να «χάνονται». Διάφορες είναι οι προτάσεις για τη βελτίωση του VAR, μεταξύ των οποίων η τοποθέτηση καμερών περιμετρικά των γηπέδων και η προσφυγή των προπονητών για φάσεις VAR. Γίνεται ακόμη συζήτηση και για την εισαγωγή της γραμμής του offside στο σύστημα, ώστε να μπορεί να μετριέται με ακρίβεια, τουλάχιστον για τη Superleague 1. Το κόστος για μια τέτοια ενέργεια δεν είναι τόσο μεγάλο όσο οι αρχικές υποθέσεις και έτσι η ΚΕΔ το σκέφτεται σοβαρά.

Μέχρι τώρα έχουν παιχτεί 13 αγώνες στην Premier League και με βάση τα πρώτα πορίσματα σχετικά με το VAR άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για την επόμενη σεζόν. Στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος βρίσκεται η Λίβερπουλ, με διαφορά 8 και 9 πόντων από Λέστερ Σίτι και Μάντσεστερ Σίτι που κατέχουν τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Επόμενος αγώνας της Λίβερπουλ είναι απέναντι στο Μπράιτον και το στοίχημα Premier League της bwin δείχνει νικήτρια τη Λίβερπουλ σε αυτή την εύκολη αναμέτρηση. Οι “κόκκινοι” βαδίζουν αήττητοι στο αγγλικό πρωτάθλημα, έχοντας 12 νίκες και 1 ισοπαλία. Με τις ομάδες των επόμενων θέσεων να μετράνε από 2 ήττες και πάνω, έχει εξασφαλίσει από νωρίς μια μεγάλη βαθμολογική διαφορά και φαίνεται ότι δύσκολα θα μετακινηθεί από τη θέση της. 

Όσο για για το VAR, σίγουρα αναμένονται αναβαθμίσεις για την επόμενη σεζόν. Τα αποτελέσματα από τη χρήση του συστήματος αυτή τη χρονιά θα βοηθήσουν σημαντικά στο να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του. Βασικός σκοπός παραμένει για όλους, το VAR να αποτελέσει τελικά παράγοντα εξυγίανσης των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Διεθνή