fbpx
Connect with us

Άρθρα

Αναχρονιστικοί οι Κανονισμοί Αγώνων Ποδοσφαίρου

Αναχρονιστικοί οι Κανονισμοί Αγώνων Ποδοσφαίρου

Γράφει ο Αποστόλης Κοσμάς

Αγαπητοί αναγνώστες ξεκινώ το άρθρο με το εξής ερώτημα:

Πόσες φορές έχουμε αντιδράσει και έχουμε φύγει θυμωμένοι από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, επειδή  οι κανονισμοί επιτρέπουν «άδικα» σφυρίγματα των διαιτητών που υπονομεύουν ακόμα και το ποιοτικό ποδόσφαιρο.

Και τι δεν έχουν δει τα μάτια μας…  Αποβολές, πέναλτι, αντιαθλητικά μαρκαρίσματα (κίτρινη κάρτα!!!), καταδικάζοντας ομάδες σε ήττες εξαιτίας αναχρονιστικών κανονισμών και διαιτητικών λαθών. 

Ή ακόμα: Μηδενισμούς  και αφαιρέσεις  βαθμών για αντικανονική συμμετοχή αθλητών, από λάθος της ποδοσφαιρικής αρχής ή των σωματείων. Αλλοιώνονται βαθμολογίες με αποφάσεις που βγήκαν στις αίθουσες των δικαστηρίων, διαγράφοντας όσα διεπράχθησαν στον αγωνιστικό χώρο.

Οι κανονισμοί είναι πολύ σκληροί  ως προς την αντιμετώπιση των αθλητών για ανάρμοστη συμπεριφορά έναντι των διαιτητών, ενώ είναι ελαστικοί όσων αφορά σκληρά μαρκαρίσματα και ενέργειες που βάζουν εμπόδια στο να παιχτεί θεαματικό ποδόσφαιρο και να υπάρξει δίκαιο αποτέλεσμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με το άθλημα, θέλουν να κατατεθεί μία εξελιγμένη πρόταση για τους αναχρονιστικούς κανονισμούς, όμως συναντούν εμπόδια και τείχη.

Βλέπετε υπάρχει το άβατο των Αθάνατων «νεκρών» του ποδοσφαίρου που εμποδίζει κάθε νέα πρόταση ή παρέμβαση. Κυριαρχεί το ασυμβίβαστο!!!

Όπως και να ‘χει ένα είναι βέβαιο, ότι το ποδόσφαιρο έχει μείνει δεκάδες χρόνια πίσω σε θέματα κανονισμών έναντι άλλων ομαδικών αθλημάτων που συνεχώς ανανεώνονται.

Δέστε το Μπάσκετ και το βόλεϊ πόσο έχουν βελτιώσει την θεαματικότητά τους.

Φίλες και φίλοι αναγνωρίζω την απόσταση  μεταξύ αυτών που αποφασίζουν έναντι όλων των άλλων που παρακολουθούν.

 

Θεωρείται λοιπόν αναγκαία, ναι ή όχι την αναθεώρηση και προσθήκη κάποιων άρθρων όπως:

 1ον  Το οφσάιντ να μετακινηθεί από τη γραμμή του κέντρου στα τριάντα μέτρα από κάθε εστία, δημιουργώντας έτσι τις νέες γραμμές οφσάιντ.

(Σωστή η πρόταση που κατά τα φαινόμενα θα περάσει το Μάιο, για τη νοητή γραμμή του VAR,  να μην θεωρείται παράβαση όταν ο αθλητής είναι μπροστά μισό κεφάλι, σώμα ή πόδι).

2ον Τα χέρια να συμμετέχουν στο παιχνίδι σαν ακούσια. Να τιμωρείται ο αθλητής που έχει  πρόθεση να πιάσει την μπάλα ή τον αθλητή και να αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα!

(Γίνονται Συζητήσεις για κάποιες αλλαγές σε πέναλτι, όταν η μπάλα χτυπά σε χέρι) 

3ον Να σταματάει ο χρόνος στις διακοπές του αγώνα όπως στο Μπάσκετ!

4ον Αθλητής που τραυματίζεται από αντίπαλο και βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου,  συγχρόνως να βγαίνει και ο αθλητής που τον τραυμάτισε, ανώτερος χρόνος εκτός τα δύο λεπτά.

5ον  Τα πλάγια άουτ  να εκτελούνται με το πόδι και όχι με τα χέρια. Να ισχύει το οφσάιντ.

6ον Οι αναπληρωματικοί να είναι ως έντεκα και οι αλλαγές ως έξη!

7ον Όταν χρησιμοποιείται τιμωρημένος αθλητής από λανθασμένη έκδοση δελτίου ή απροσεξία του σωματείου:

α) Να υπάρχει αυστηρή τιμωρία αθλητή.

β) Το σωματείο να τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο.

γ) Το παιχνίδι να επαναλαμβάνεται σε ουδέτερο γήπεδο  και σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων.

δ) Τα έξοδα μετακίνησης του αντίπαλου σωματείου, διαιτητών και παρατηρητών, να επιβαρύνουν τον καταδικασθέντα σύλλογο.

ε) Δικαίωμα ένστασης να έχει το ενδιαφερόμενο σωματείο και όχι αυτά που έχουν έννομο συμφέρων.

στ) Όταν εκδίδεται δελτίο και στη συνέχεια αποδειχθεί παράτυπο, την ευθύνη να φέρει η εκδούσα αρχή και  όχι το σωματείο.

Το παιχνίδι να επαναλαμβάνεται με έξοδα της ποδοσφαιρικής αρχής.

8ον Να χρησιμοποιηθεί και δεύτερος διαιτητής! (Μπάσκετ τρείς, Βόλεϊ δύο).

9ον Ενεργότερη συμμετοχή του τέταρτου διαιτητή, των βοηθών και του VAR στο παιχνίδι.

10ον Όταν αθλητής ανατρέπεται  εκτός μεγάλης περιοχής και έχει κατεύθυνση στην εστία για γκολ, εκτός της αποβολής του αθλητή να εκτελείται και φάουλ (πέναλτι)  χωρίς τείχος  από την κορυφή  του ημικύκλιου της μεγάλης περιοχής.

Επίσης να δημιουργηθεί νέα ημικύκλια γραμμή από της άνω γωνίες τις μεγάλης περιοχής  και απόσταση τριών μέτρων  από το υπάρχον ημικύκλιο που θα εκτελείται το φάουλ (πέναλτι).

Το νέο ημικύκλιο θα αφορά την απόσταση των αθλητών κατά την εκτέλεση, όπως στην περίπτωση του πέναλτι.

11ον Όταν οι διαιτητές διακρίνουν: α) ποδοσφαιριστές που έχουν πρόθεση να παιχτεί αντιποδόσφαιρο και υπάρχουν εσκεμμένα μαρκαρίσματα σε ποιοτικούς αθλητές, β) εσκεμμένες             καθυστερήσεις και πέταμα μπάλας ή μπάλες στον αγωνιστικό χώρο, (εκτός των προβλεπόμενων ποινών), να επιβάλλεται και η ποινή του φάουλ (πέναλτι) από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής!

12ον Αθλητής που θα δέχεται κίτρινη κάρτα, να αποβάλλεται (χωρίς αγωνιστική ποινή) και θα αντικαθίσταται με νέο από τον πάγκο.

13ον Αθλητής που τραυματίζει σοβαρά αντίπαλο αθλητή κατά την διάρκεια του αγώνα, τα έξοδα νοσηλείας και αποκατάστασης (τιμές δημοσίου),  να επιβαρύνουν το αντίπαλο σωματείο.

14ον Όταν υπάρχει καθυστέρηση έναρξης αγώνα λόγω χαμηλής όρασης από καπνογόνα ή έχουν πέσει διάφορα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, (εμφανής ένδειξη ομάδας), ο αγώνας να ξεκινάει με ποινή φάουλ (πέναλτι) από το ημικύκλιο.

15ον Όταν ρίχνονται διάφορα αντικείμενα στους βοηθούς από την κερκίδα, (εμφανής ένδειξη ομάδας), το παιχνίδι να διακόπτεται και να  ξεκινάει με φάουλ (πέναλτι) από το ημικύκλιο.

16ον Να ανοίξει η εστία, εξήντα (60) εκατοστά στο μήκος και είκοσι (20) στο ύψος.

17ον Όταν έχει διαπραχθεί διαιτητικό λάθος και υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος, το παιχνίδι να επαναλαμβάνεται από το λεπτό του πρώτου λάθους, με έξοδα της ποδοσφαιρικής αρχής.

18ον Στα γήπεδα που διεξάγονται επίσημοι αγώνες πρωταθλημάτων, υποχρεωτικά οι διαστάσεις των αγωνιστικών χώρων να είναι, 100 Χ 65 και άνω.

19ον Στα γήπεδα που διεξάγονται επίσημοι αγώνες πρωταθλημάτων υποχρεωτικά να υπάρχει:

α) Κερκίδα διακοσίων (200) ατόμων και άνω.

β) Αποχωρητήρια φιλάθλων.

γ) Κυλικείο, που θα διαθέτει νερά και αναψυκτικά!

(Σεβασμός στους ανθρώπους!!!)

20ον Σύλλογοι που συμμετέχουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα, υποχρεωτικά θα πρέπει να αγωνίζονται  σε γήπεδα με σκεπαστή κερκίδα 700 ατόμων, 1.500 καθισμάτων και φωτισμό για νυχτερινά παιχνίδια.

21ον Να υπάρξουν αυστηρότατες ποινές, (διακοπή αγώνα εις βάρος και των δύο ομάδων), όταν διαιτητής, βοηθοί, τέταρτος και παρατηρητές, διακρίνουν πως οι ομάδες διακωμωδούν το ποδόσφαιρο!

Αν τούτο δεν διαπραχθεί από τους υπεύθυνους του αγώνα, τότε να επεμβαίνουν τα πειθαρχικά όργανα επιβάλλοντας τις πρέπουσες ποινές σε σωματεία, διαιτητή, βοηθούς, τέταρτο (αν υπάρχει) και παρατηρητές!

 

  • στο άρθρο εκφράζονται προσωπικές απόψεις του κ. Αποστόλη Κοσμά και όχι τοποθέτηση του sportstonoto

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Advertisement
Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement
Advertisement

More in Άρθρα