fbpx
Connect with us

Ειδήσεις

Συμβαίνει τώρα: Σε εξέλιξη ο κυκλώνας – Μέτρα αυτοπροστασίας και οδηγίες προς τους κατοίκους της Καλαμάτας

Συμβαίνει τώρα: Σε εξέλιξη ο κυκλώνας – Μέτρα αυτοπροστασίας και οδηγίες προς τους κατοίκους της Καλαμάτας

Δεδομένης της πρόγνωσης για μεσογειακό κυκλώνα πλησίον της περιοχής μας, συνήλθε εκτάκτως το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Καλαμάτας, σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Παναγιώτη Ε. Νίκα, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.
Μετά τη συνεδρίαση του ΣΤΟ, ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε τα εξής: «Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω των ισχυρών ανέμων. Είμαστε σε αναμονή της εξέλιξης ενός νέου φαινομένου που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές, ισχυρούς ανέμους και έντονο κυματισμό στη θάλασσα. Εν αναμονή αυτού του φαινομένου και για τον καλύτερο συντονισμό των Υπηρεσιών, ο Δήμαρχος Καλαμάτας ζήτησε σήμερα την έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, για να ανταλλάξουμε απόψεις και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη μέρα που προβλέπεται για αύριο. Ευελπιστούμε να μην είναι άσχημα τα πράγματα καθώς το φαινόμενο δείχνει ευμετάβλητο και ευχόμαστε να περάσει χωρίς να μας δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα.
Στο πλαίσιο της πρόληψης, ως Δήμος Καλαμάτας έχουμε κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. Βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή, συνεργεία του Δήμου με μηχανήματα θα βρίσκονται αύριο έξω, εργάτες του Δήμου θα καθαρίσουν τα φρεάτια και θα είναι σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να κόψουν κλάδους ή δέντρα ή να επέμβουν για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Με εντολή του Δημάρχου, το ιστορικό Δημαρχείο θα λειτουργεί αύριο, όλη την ημέρα, ως κέντρο συντονισμού, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν για όποιο θέμα προκύψει, αλλά και εμείς θα επικοινωνούμε με τους αρμόδιους φορείς για τον καλύτερο συντονισμό.
Το τηλέφωνο στο οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες είναι το 27213 60750».
Σημειώνεται ότι το κτήριο Γ΄ του νέου Δημαρχείου θα διατεθεί προσωρινά στους Ρομά της Αγίας Τριάδος, καθώς διετύπωσαν σχετικό αίτημα.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τις επόμενες Ημέρες εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018, εν όψει του κυκλώνα που αναμένεται να πλήξει από το απόγευμα τη χώρα.

Σημειώνεται ότι το νέο δελτίο αποτελεί επικαιροποίηση του χθεσινού, το οποίο προειδοποιούσε για ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το δελτίο έχει ως εξής:
1. Την Παρασκευή (28-09-2018):
α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.
β. Άνεμοι στο Ιόνιο 7-8 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.
2. Το Σάββατο (29-09-2018):
α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.
3. Την Κυριακή (30-09-2018):
α. τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.
β. Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣIΑΣ
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, προτρέπονται οι πολίτες:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
• Να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, ώστε να μη παρασυρθούν από νερά της βροχής
• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτηρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά
• Να αποφεύγουν την παραμονή σε υπόγεια, όπου μπορεί να εγκλωβιστούν από τα νερά
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος
• Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112
• Να τοποθετούν σε εμφανές σημείο στο σπίτι, τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης
• Να μεριμνούν ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία , Πυροσβεστικό Σώμα.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Ειδήσεις