fbpx
Connect with us

Άρθρα

Το καλοκαίρι φτάνει….  Πόδια σε ελεύθερη θέα;

Το καλοκαίρι φτάνει….  Πόδια σε ελεύθερη θέα;
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Το καλοκαίρι φτάνει….  Πόδια σε ελεύθερη θέα;

 

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗΤο καλοκαίρι φτάνει….  Πόδια σε ελεύθερη θέα; 

Χειρουργού-ορθοπεδικού 

 

Με την άφιξη των πρώτων ηλιόλουστων ημερών, η επιθυμία για «καλοκαιρινή εμφάνιση» αυξάνεται.

Πράσινο φως λοιπόν για «ακάλυπτα» πόδια που μετά από μια μακρά χειμωνιάτικη περίοδο, επιστρέφουν με φούστες και σανδάλια, τακούνια και γόβες για να αναδειχτούν τα πόδια σας!!!

Προσοχή, ωστόσο, στις κρυφές παγίδες… ενώ οι γάμπες χρειάζονται μόνο ένα «πέπλο αυτομαυρίσματος» για να αναδειχθούν, τα πόδια χρειάζονται λίγη παραπάνω προσοχή και δεν μιλάμε για απλό πεντικιούρ που ούτως ή άλλως είναι απαραίτητο!

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, ένας στους πέντε Έλληνες πάσχει από βλαισό μέγα δάκτυλο  (το γνωστό αντιαισθητικό ΚΟΤΣΙ) που οι γυναίκες προσβάλλονται κατά μέσο όρο, 8-9 φορές περισσότερο από τους άνδρες.

Τα τελευταία χρόνια είναι δυνατή η επίλυση αυτής της πάθησης με την τεχνική PBS, μια διαδερμική επέμβαση υπό τοπική αναισθησία χωρίς την τοποθέτηση υλικών  οστεοσύνθεσης, όπως βίδες, σύρματα κλπ, ενώ είναι δυνατή η άμεση επιστροφή στο περπάτημα και η ανάκτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας του ποδιού.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της επέμβασης είναι πολλαπλά, εξηγεί ο Δρ.  Π. ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗΣ  εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός στην  PBS στην Ελλάδα και που αντιμετωπίζει ασθενείς σε  Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Χανιά τα τελευταία 9 χρόνια με άριστα αποτελέσματα, μια και δεν χρησιμοποιούνται υλικά  οστεοσύνθεσης, πράγμα  που σημαίνει ότι τα κατάγματα επουλώνονται ανάλογα με τις “ανάγκες” του ποδιού τού κάθε ασθενή.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, έχει πολύ μικρή διάρκεια και επιτρέπει στον ασθενή να περπατήσει αμέσως.

 

Τόσο ο άμεσος όσο και ο μετέπειτα πόνος περιορίζεται αισθητά, και η επίδεση (εκτός από την πρώτη σε 20 μέρες περίπου) μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από ιατρική παρέμβαση από τον ίδιο τον ασθενή για 20 μέρες μετά.

Συχνά οι ασθενείς ερωτούν: “Αφού λυθεί το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να αποχαιρετήσουμε για πάντα τα σανδάλια και τα τακούνια;”

Όχι βέβαια…. Απλά αν το ύψος της φτέρνας ξεπερνά τα 4 εκατοστά υπάρχει αύξηση της επιβάρυνσης στα δάχτυλα των ποδιών και συνεπώς στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, θα ήταν απλά καλύτερα να φοράτε ένα μέτριο τακούνι και βέβαια  αν θέλετε να «ανεβείτε» λίγο σε ύψος σας συνιστούμε να το κάνετε άφοβα πλέον και κυρίως  να επιλέγετε παπούτσια, αν μπορείτε, με κατάλληλο πάχος απορρόφησης κάτω από το πέλμα του ποδιού, όπως η «πλατφόρμα».

Το ωραίο φύλο, στατιστικά επηρεάζεται περισσότερο (είτε για γενετικούς παράγοντες, είτε για να ακολουθήσει τους «σκληρούς» κανόνες της μόδας) … 

ΟΜΩΣ ένας άλλος τυπικά γυναικείος αρνητικός προγνωστικός παράγοντας που δεν είναι πάντα γνωστός και συχνά παραβλέπεται είναι η εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι γυναίκες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση βάρους καθώς και ορμονικές δυσλειτουργίες και τάση για υιοθέτηση λανθασμένης στάσης του σώματος. Όλα αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν σε αυξημένη επιβάρυνση των δακτύλων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας παθολογίας.

Μην ανησυχείτε ωστόσο, αν και είναι αλήθεια ότι κατά την εγκυμοσύνη είναι απογορευτικό να υποβληθείτε σε αυτού του είδους την επέμβαση για την πρόληψη ή τον περιορισμό της, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε άνετα παπούτσια κατά προτίμηση με 2-3 εκ. τακούνι που επιτρέπει την επαρκή κατανομή του βάρους. Η διατήρηση της σωστής στάσης βάδισης είναι απαραίτητη, όπως και η χρήση ορθοτικών.

Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης και την περίοδο του θηλασμού, εάν ο πόνος είναι επίμονος και δεν είναι πλέον ανεκτός, θα είναι δυνατόν να καταφύγετε στην  επεμβατική  τεχνική PBS, που  καθιστά δυνατή την παρέμβαση σε όλες τις πιο συχνές παθήσεις και παραμορφώσεις του ποδιού όπως το κότσι, τις  μεταταρσαλγίες, και τις παραμορφώσεις των  δακτύλων όπως η σφυροδακτυλία.

 

  • Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον κ. Σαλονικίδη στο τηλέφωνο 693 676 4824

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
ΛΥΔΙΑ ΕΞΗΝΤΑΒΕΛΩΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΟΥΝΗ
ΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΡΟΛΕΜΕΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Άρθρα